Basilicumolie
Door de geblancheerde basilicumblaadjes te pureren en te mengen met olie ontstaat een heerlijke basilicumolie die heerlijke samen gaat met een tomatensalade of een groene salade, maar ook door een zelfgemaakte pastasalade.
Bereidingstijd: 15 min.
Dit heb je nodig
- 2 flinke handenvol basilicumblaadjes
- 250 ml extra vergine olijfolie
- (Maldon) zeezout
- versgemalen zwarte peper
Zo ga je te werk:
- Leg de basilicumblaadjes in een zeef.
- Blancheer ze door er kokend water over te gieten (bijvoorbeeld rechtstreeks uit de waterkoker).
- Spoel de blaadjes daarna gelijk af met koud water en droog de blaadjes op een schone theedoek.
- Leg de droge blaadjes in een blender of hoge mengkom van de staafmixer. Pureer de blaadjes terwijl je de olie in een dunne straal toevoegt.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Bewaar de olie in een schone, afsluitbare glazen pot of fles in de koelkast. Hij blijft daar zo’n vier dagen houdbaar.
- Voor een extra mooi effect kun je de olie ook nog een keer extra zeven door een dunne doek of een koffiefilter; op die manier wordt de olie heldergroen.
Tip: Heel lekker bij een tomatensalade of een groene salade, of door een zelfgemaakte pastasalade.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.