Zelfgemaakte taaitaai

Zelfgemaakte taaitaai

Veel mensen bakken eens per jaar pepernoten. Soms ook wel speculaasjes of zelfs een amandelletter. Maar taaitaai maken is niet iets wat de thuisbakker vaak doet. Toch is het leuk en de moeite waard: de koekjes smaken heerlijk vers en de randjes zijn lekker knapperig.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

Mee beginnen:

  • 170 g bruine basterdsuiker
  • 130 g honing
  • 80 ml water
  • 430 g bloem
  • 4 g zout

Vervolgens:

  • 20 g bruine basterdsuiker
  • 15 g gemalen anijszaad
  • 10 g bakpoeder
  • 20 ml water
  • 1 ei, losgeklopt

Zo ga je te werk:

  1. Meng de basterdsuiker, de honing en het water in een pan en breng aan de kook.
  2. Haal de pan van het vuur en roer er de bloem en het zout door.
  3. Omwikkel dit plakkerige deeg met huishoudfolie en laat het 24 uur op kamertemperatuur staan.
  4. Ga de volgende dag verder. Haal de huishoudfolie van het deeg en leg het deeg in een keukenmachine met deeghaken of een vlindergarde. Meng er nu alle overige ingrediƫnten, behalve het ei, door. Het deeg is zeer taai (het heet niet voor niets taaitaai!), dat hoort zo.
  5. Strooi wat bloem over de houten taaitaaivormpjes.
  6. Haal steeds balletjes deeg uit de kom, vorm ze alvast wat met je handen en duw ze in de vormpjes. Haal ze er voorzichtig weer uit en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Bestrijk de taaitaaien met het losgeklopte ei en bak ze in een voorverwarmde oven op 210 graden in 12 tot 14 minuten gaar.

Tip: voor een nog authentieker recept kunt u in plaats van alleen bloem ook half bloem, half roggebloem gebruiken.

Taaitaaiplankjes

Taaitaaiplankjes worden gemaakt door Jan Kemper uit Volendam. Ze zijn iets dieper dan speculaasplankjes en daardoor bij uitstek geschikt voor taaitaai. De vormpjes kosten ā‚¬11,90 per stuk en u kunt ze bestellen op www.koekstempel.nl


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.