Zelfgemaakte speculaasjes

Zelfgemaakte speculaasjes

 

Zelfgemaakte speculaasjes zijn de lekkerste. Volgens Lydia Koopman uit het Brabantse Boekel kun je het beste rijstemeel gebruiken in plaats van gewone bloem om het speculaasplankje mee te bestuiven. Dat werkt nog gemakkelijker!
Bereidingstijd: 1 uur 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 75 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 1 el melk
  • Rasp van 1/4 citroen
  • 150 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 tl speculaaskruiden

Tip:
Gebruik rijstemeel in plaats van gewone bloem om het speculaasplankje mee te bestuiven. Dat werkt echt super!

Zo maak je de speculaasjes: 

  1. Klop de boter en de suiker tot een mooi mengsel. Meng de melk en de citroensap erdoor.
  2. Zeef alle overige ingrediënten bij het botermengsel en kneed tot een mooi deeg.
  3. Maak van het deeg een bal en verpak het in huishoudfolie. Leg het in de koelkast en laat het daar een uur tot een dag rusten.
  4. Haal het deeg tien minuten voor gebruik uit de koelkast.
  5. Vorm koekjes met behulp van een bebloemd speculaasplankje. 
  6. Bak de koekjes tien minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. 
  7. Laat ze vijf tot tien minuten op de bakplaat liggen voordat je ze verplaatst naar een koekjesrek om helemaal af te koelen.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.