Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zeeuwse roomboterbabbelaars
Wie kent ze niet, die heerlijke, zoete boterbabbelaars uit Zeeland? Voor deze nostalgische snoepjes hoef je niet per se naar de prachtige provincie, je kunt ze ook thuis maken. Voor perfecte babbelaars geldt wel: oefening baart kunst!
Bereidingstijd: 50 min.
Dit heb je nodig:
- 500 g suiker
- 50 g boter
- 30 ml water
- 60 ml azijn
- Mespunt zout
- Digitale keukenthermometer
- Stenen aanrecht/marmeren plaat/bakplaat bekleed met siliconenmatje
Bereidingswijze:
- Doe alle ingrediënten in een passende steelpan en zet de pan op middelhoog vuur. Wanneer de boter gesmolten is, roer je alles één keer goed om. Roer daarna niet meer!
- Laat het mengsel rustig koken tot het 150 à 160 graden heeft bereikt en mooi karamelbruin is.
- Giet de karamel in een koekenpan met antiaanbaklaag. Laat haar hier afkoelen tot ze dikker geworden is.
- Als het mengsel niet meer ‘lopend’ is, giet het dan op een stenen aanrecht, een marmeren plaat of een bakplaat bekleed met een siliconenmatje.
- Houd het mengsel vanaf nu in beweging: het zal gaan stollen; dit moet zo geleidelijk mogelijk gebeuren. Gebruik hiervoor een schoon plamuurmes of iets dergelijks, want het is nog te heet om aan te pakken, nu ga je het uittrekken en dubbelvouwen.
- Herhaal dit uittrekken en dubbelvouwen tot de streng mooi glanst en duidelijk lichter van kleur wordt. Dan kun je de streng uittrekken tot de gewenste dikte van de boterbabbelaar.
- Snijd of knip de strengen in de gewenste maat en laat de babbelaars verder afkoelen.
- Werk op het laatst zo vlot mogelijk, om te voorkomen dat de karamel te snel hard wordt.
Tips voor het maken van Zeeuwse babbelaars:
Kokende suiker is letterlijk kokendheet. Hoe lekker het er ook uitziet, proef nooit van de hete karamel! Wanneer je deze boterbabbelaars maakt, houd je het beste kinderen en eventuele huisdieren uit de buurt.
Boterbabbelaars maken vergt handigheid én ervaring. Wees niet verbaasd als het de eerste keer mislukt.
Als de karamel te hard geworden is, is het lastig om het verder te verwerken. Je kunt het even kort in de magnetron verwarmen om het weer wat warmer en plooibaarder te maken.
Bewaar de babbelaars vochtvrij, anders worden ze snel plakkerig. Eventueel kun je ze individueel verpakken in stukjes bakpapier.
De vieze pan met aangekoekte karamel laat je het beste weken in water. De suiker zal na een tijdje vanzelf oplossen. Dat scheelt schrobben.
Gebruik eventueel hittewerende of huishoudhandschoenen voor het stadium van uittrekken en dubbelvouwen: de karamel is nog steeds behoorlijk heet.
Je kunt variëren met de smaak door tijdens het afkoelen in de koekenpan wat koffie, cacao, kaneel of fijngehakt noten toe te voegen.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.