Worteltaart recept

Worteltaart recept

Deze worteltaart is lekker smeuïg en blijft lang lekker door de geraspte wortel die er in zit. De toevoeging van rozijnen en walnoten combineert erg goed met de specerijen.

Ingrediënten worteltaart

Deze worteltaart bak je met de volgende ingrediënten:

  • 250 g speltmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 flinke tl kaneel
  • mespuntje zout
  • mespuntje versgeraspte nootmuskaat
  • 150 g ruwe rietsuiker
  • 3 eieren
  • 2 el karnemelk
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 50 g walnoot, in stukjes
  • 40 g rozijnen
  • 1 banaan, geprakt
  • 100 g wortel, grof geraspt

Voor het glazuur:

  • 100 g roomkaas of mascarpone, op kamertemperatuur
  • 75 g poedersuiker
  • extra kaneel en walnoten ter garnering

Bereidingswijze

Met de volgende stappen ga je aan de slag:

  • Zeef het speltmeel met het bakpoeder, het kaneelpoeder, het zout en de nootmuskaat boven een kom.
  • Roer de suiker erdoor.
  • Meng in een andere kom de ‘natte’ ingrediënten: de eieren, de karnemelk en de zonnebloemolie.
  • Voeg dit natte mengsel toe aan het droge mengsel, terwijl je met een houten lepel of garde het geheel goed doorroert.
  • Voeg nu ook alle overige ingrediënten toe en meng goed.
  • Vet een springvorm (diameter 24 centimeter) goed in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Giet het beslag in de bakvorm en zet deze in een op 175 graden voorverwarmde oven.
  • Bak de taart gaar in 40-45 minuten.
  • Als een satéprikker er schoon uit komt, is de taart gaar.
  • Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen.
  • Meng voor het glazuur de roomkaas (of mascarpone) met de poedersuiker.
  • Voeg eventueel een eetlepel citroensap toe als je het glazuur wat losser wilt.
  • Roer goed tot het een glad mengsel geworden is.
  • Verdeel het glazuur over de taart en versier met extra stukjes walnoot en kaneelpoeder.

Extra tips

  1. Je kan naar smaak extra specerijen toevoegen, zoals gemberpoeder, kruidnagelpoeder en speculaaskruiden.
  2. Het is ook lekker om de rasp van 1 sinaasappel toe te voegen. Laat de rozijnen dan even weken in het sap van de sinaasappel.
  3. 50 gram kokosrasp geeft nog wat extra smeuïgheid aan de taart.
  4. In plaats van walnoten kan je ook andere noten gebruiken, zoals hazelnoten of amandelen.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.