De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wortelcakejes of worteltaart

Worteltaart is een van de succesrecepten voor verjaardagen van Landlevens culinair redacteur Klaske. “Ik bak de worteltjestaart weleens als cupcakes, of als één grote taart met twee lagen. Dan maak ik wel wat extra roomkaasglazuur om als middelste laag van de taart te dienen.” Ontdek in dit filmpje hoe je deze worteltaartjes maakt.
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig:

  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • flinke snuf kaneel
  • flinke snuf zout
  • wat vers geraspte nootmuskaat
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker (of half donkere basterd-, half kristalsuiker)
  • 3 eieren
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille-essence
  • 50 g walnoot, in stukjes
  • 100 g geraspte wortel
  • 1 banaan, geprakt
  • klein handje rozijnen
  • ½ citroen, geraspt
  • 100 g verse roomkaas
  • 75 g poedersuiker
  • 1 tl citroensap

Zo ga je te werk:

  1. Zeef het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder, het kaneelpoeder, het zout en de nootmuskaat boven een kom.
  2. Roer de suiker erdoor.
  3. Meng in een andere kom de ‘natte’ ingrediënten: de eieren, de olie en de vanille-essence.
  4. Voeg dit natte mengsel toe aan het droge mengsel, terwijl je met een houten lepel het geheel goed doorroert.
  5. Voeg nu ook alle overige ingrediënten toe en meng goed.
  6. Vet je bakvorm naar keuze goed in en bestrooi eventueel nog met wat bloem.
  7. Giet het beslag in de bakvorm en zet deze in een op 175 graden voorverwarmde oven. Cupcakejes zijn in zo’n 25 minuten klaar, een grote taart kan wel 45 tot 50 minuten duren. Als een satéprikker er schoon uit komt, is de taart gaar.
  8. Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen.
  9. Meng voor het glazuur de roomkaas met de poedersuiker en het citroensap. Roer goed met een lepel tot het een glad mengsel geworden is.
  10. Verdeel het glazuur over de taart en versier met extra stukjes walnoot en een snuf kaneelpoeder.

Meer cake en muffins

Bananencake

Bananencake

De toevoeging van bananen in dit beslag voor bananencake zorgt voor een heerlijk smeuïge cake. Lekker bij een kopje koffie of thee.

NAAR RECEPT

Havermout-wortelmuffins

Havermout-wortelmuffins

Deze muffins zijn fris, romig en ook nog redelijk gezond. Er zit namelijk havermout en geraspte wortel in. Met dit recept bak je twaalf lekkere muffins.

NAAR RECEPT


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.