Winterse preiquiche

Winterse preiquiche

 

In Noordwolde, in het zuidoosten van Friesland, verbouwt Leander Verhoog het hele jaar biologische groenten in zijn kleine tuinderij de Kloostertuin. Geniet van zijn verse winterse oogst met dit stoere recept. 

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 200 g bloem
  • snuf zout
  • 120 g koude boter, in stukjes
  • 1 ei
  • scheutje melk

Voor de vulling:

  • 3 flinke preien
  • klont roomboter
  • 4 eieren
  • 300 ml volle melk
  • 100 ml room
  • zout en versgemalen peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 50 geraspte oude kaas

Zo ga je te werk:

  1. Maak eerst de bodem.
  2. Meng het zout door de bloem.
  3. Voeg de stukjes boter toe en snijd ze met twee messen kleiner.
  4. Voeg het ei toe en kneed vlot tot een soepel deeg.
  5. Voeg zoveel melk toe als nodig is, een klein scheutje zou voldoende moeten zijn.
  6. Laat het deeg een half uur afgedekt in de koelkast rusten.
  7. Vet een springvorm (doorsnee 24 centimeter) in met boter.
  8. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
  9. Bekleed er de ingevette springvorm mee.
  10. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en leg er een verkreukeld vel bakpapier op.
  11. Leg boven op het bakpapier blindbakvulling (gedroogde erwten, bonen, rijst of speciale keramische korrels).
  12. Bak de bodem tien minuten in een op 190 graden voorverwarmde oven.
  13. Haal het geheel uit de oven en verwijder het bakpapier en de blinkbakvulling.
  14. Maak ondertussen de vulling.
  15. Maak de preien schoon en snijd ze in stukjes van 1 centimeter.
  16. Verwarm de boter in een pan en stoof de prei op een niet te hoog vuur met een snuf zout in tien minuten zacht.
  17. Klop de eieren, de melk en de room door elkaar met een snuf zout, versgemalen peper en nootmuskaat.
  18. Roer de kaas erdoor; houd iets achter om over de quiche te strooien.
  19. Laat de prei iets afkoelen en roer deze door het roommengsel.
  20. Giet het geheel op de voorgebakken taartbodem.
  21. Bestrooi met de overgebleven kaas en zet de quiche in de oven.
  22. Bak in ongeveer drie kwartier gaar en goudbruin.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.