Weesper moppen

Weesper moppen

De Nederlandse keuken kent veel typische streekkoekjes; Weesper moppen zijn daar een goed voorbeeld van. Gemaakt van zachte amandelspijs met een heerlijk knisperend suikerlaagje aan de buitenkant.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 250 g amandelspijs (goede kwaliteit)
  • 25 g suiker
  • ½-1 ei
  • extra suiker om doorheen te rollen

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Kneed de amandelspijs met 25 gram suiker en een half losgeklopt ei tot hij soepel is.
  2. Voeg wat extra ei toe als dat nodig is.
  3. Rol de spijs uit tot een ‘pil’ (een slang) en snijd deze in tweeën.
  4. Strooi de extra suiker op het werkblad en rol de spijsrolletjes erdoor.
  5. Rol rustig zodat er een mooi suikerrandje aan blijft plakken.
  6. Snijd plakjes van ruim een centimeter dik.
  7. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze twee uur drogen.
  8. Bak de koekjes dan in een voorverwarmde oven acht tot tien minuten op 200 graden.
  9. Als ze een goudbruin randje hebben, zijn ze klaar.
  10. Bak niet te lang, want dan worden ze erg hard.

Extra tips

  • Een halve theelepel citroenrasp erdoor maakt het extra fris.
  • Amandelspijs kunt u ook makkelijk zelf maken. Maal daarvoor in een keukenmachine met sikkelmes 125 gram witte amandelen (of amandelmeel) met 125 gram kristalsuiker en genoeg losgeklopt ei om er een samenhangende massa van te maken (een half tot een heel ei). Bewaar zelfgemaakte amandelspijs eerst vier tot zeven dagen in de koelkast om op smaak te komen.
     

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.