Walnotentaartje

Walnotentaartje

In de vroege herfst barsten de walnoten weer massaal uit hun bolsters. Raap een maaltje van deze kostelijke noten bij elkaar en bak er dit taartje van. Een perfect begin van een nieuw seizoen!
Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit heb je nodig:

Voor de bodem

  • 175 g bloem
  • 25 g cacaopoeder
  • ½ tl zout
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • 2 à 3 tl koud water

Voor de vulling

  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 4 el bloem
  • snufje zout
  • 175 ml ahornsiroop
  • 200 g walnoten, geroosterd en grof gehakt
  • 50 g pure chocolade, gehakt
  • wat poedersuiker

Zo ga je te werk:

  1. Zeef de bloem, het cacaopoeder en het zout boven de kom van een keukenmachine (met een mes).
  2. Voeg de boter toe en meng alles kort, zodat het er uitziet als broodkruimels.
  3. Voeg het ei en het water toe en meng kort tot een samenhangend deeg.
  4. Kneed het deeg een beetje uit op een met bloem bestoven werkblad en pak het in met huishoudfolie.
  5. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
  6. Rol het daarna uit tot een lap ter grootte van het ingevette bakblik (doorsnee 24 cm). Snijd overhangend deeg af.
  7. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem, bekleed het deeg met bakpapier en vul het met steunvulling (bijvoorbeeld droge bonen of rijst).
  8. Bak de bodem vijftien minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
  9. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog een klein kwartiertje tot hij er mooi bruin uitziet.
  10. Haal de taartbodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 175 graden.
  11. Maak ondertussen de vulling.
  12. Roer daarvoor de boter samen met de suiker tot een romig mengsel.
  13. Klop de eieren er een voor een door en voeg ook steeds wat bloem toe.
  14. Meng alle overige ingrediënten er goed door en giet het geheel op de taartbodem.
  15. Bak de taart zo’n veertig minuten op 175 graden tot hij in het midden net stevig is.
  16. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
  17. Zeef er vlak voor het serveren wat poedersuiker over ter garnering.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.