Teunie bakt thuis het lekkerste brood
Als er een wedstrijd voor ‘Beste thuisbakker van Nederland’ bestond, zou Teunie Luijk uit Alblasserdam de onbetwiste winnaar zijn. Ze bakt al twintig jaar lang bijna elke dag thuis brood om haar gezin van tien te voeden. Hoe ze dat doet? Ze legt het stap voor stap uit, zodat jij thuis ook zulk lekker brood kunt bakken.
Dit heb je nodig:
- 500 g tarwemeel
- 250 g bloem
- 450 g water (op kamertempratuur)
- 1 el gedroogde gist (circa 11 g)
- ½ tot ¾ el bakkerszout (10-12 g)
- Scheutje zonnebloemolie (circa 30 g)
Wil je liever witbrood? Gebruik dan 750 g bloem en geen tarwemeel.
Zo ga je te werk:
Stap 1: Kneden
Meng de ingrediënten en voeg scheutje voor scheutje het water toe. Kneed tot het een mooi en elastisch deeg is.
Dit kan met de hand of met de machine.
Stap 2: Voorrijs
Leg het deeg in een licht ingevette teil om ze te laten rijzen (bedekt met een schone, droge theedoek). Laat deze een half uur liggen.
Stap 3: Vormen
Duw de lucht uit het deeg en maak er een platte cirkel van. Vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol het deeg tot een strakke bol. Laat het deeg met de naad naar beneden even rusten.
Stap 4: Invetten
Vet het bakblik in met een klontje boter of magerine.
Stap 5: Narijs
Druk de deegbollen weer plat en rol het deeg zodat het mooi in het bakblik past. Leg het deeg in het bakblik en laat het daar minstens een half uur in liggen. Dit is de narijs. De narijs is klaar wanneer het deeg in volume verdubbeld is.
Stap 6: Bakken
Verwarm de oven op 225 graden (heteluchtoven op 200 graden). Zet de bakblikken met daarin het deeg op de bakplaat en schuif deze op de onderste riggel van de oven. Bak het brood voor 35 tot 45 minuten.
Wanneer het brood uit de oven komt haal je ze gelijk uit de blikken. Dan kunnen ze uitdampen en krijgen ze een knapperige korst.
Wil je meer recepten van Teunie? Blijk dan haar blog: www.eenvoudigleven.blogspot.com. Daar vertelt Teunie over alles wat ze meemaakt. Ook geeft ze regelmatig workshops. De nieuwe data zijn ook op haar website te vinden.
Tips
- Voordat de narijs begint kun je nog allerlei lekker over je brood doen. Dit doe je door met natte handen over het deeg de strijken. Daarna strooi je er royaal pitten of zaden overheen. Bijvoorbeeld: sesam- of maanzaad, zonnebloempitten of boekweitgrutten.
- Was je bakblikken nooit af. Schoonvegen is genoeg
- Je kunt er ook een vlechtbrood van maken. Vorm het brood van tweederde van het brood. Het overige deeg gebruik je om de vlecht te maken. Leg deze boven op het brood. Je hoeft hem niet aan te drukken want tijdens het narijzen wordt het weer een geheel.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.