Home > Lekker eten > Bakken > Taart met aardbeien en vanilleroom
Taart met aardbeien en vanilleroom
Aardbeien zijn perfect om taarten mee te decoreren. Maak bijvoorbeeld deze frisse taart met aardbeien en vanilleroom.
Aantal personen: 8.
Bereidingstijd: 120 min.
Dit heb je nodig:
Voor de bodem
- 200 g bloem
- 100 g kristalsuiker
- 100 g roomboter, op kamertemperatuur
- 1 ei
- snuf zout
Voor de vulling
- 200 ml slagroom, koud
- zaadjes van ½ vanillepeul
- 1 el suiker
- 250 g mascarpone
- 200 g verse aardbeien
Verder
- quiche- of vlaaivorm met losse bodem (diameter 22-25 cm)
Zo ga je te werk:
- Maak eerst de bodem. Doe daarvoor alle ingrediënten in een ruime kom en meng vlot tot een mooi deeg. Als het deeg wat droog blijft, kun je een eetlepel koud water toevoegen. Vorm van het deeg een bal en verpak deze in huishoudfolie. Laat rusten in de koelkast. Je kunt het deeg ook prima een avond van tevoren maken.
- Vet de rand en de bodem van de taartvorm goed in. Bedek de bodem van de vorm met bakpapier op maat en vet dit ook in.
- Verdeel het deeg grofweg in tweeën. Rol van de ene helft een slang en druk deze tegen de randen. Rol het overige deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot een rondje zo groot als de bodem. Leg dit in de taartvorm en druk de randen goed aan, zodat de bodem en de rand goed aansluiten. Prik met een vork her en der gaatjes in de bodem.
- Bedek het geheel met bakpapier en vul de vorm met keramische blindbakkorrels (of droge rijst of gedroogde bonen).
- Bak de taartbodem een half uur in een voorverwarmde oven op 175 graden. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en bak de bodem nog eens een kleine tien minuten, zodat hij mooi goudbruin wordt. Laat de bodem afkoelen en verwijder hem uit de vorm.
- De vulling maak je door de slagroom lobbig te kloppen met de suiker en de vanille. Roer in een andere kom de mascarpone los. Meng nu de room en de mascarpone voorzichtig door elkaar. Vul hier de taartbodem mee. Werk af met in plakjes gesneden verse aardbeien.
Andere Landleven recepten met aardbeien
Aardbeien trifle
Aardbeienjam
Aardbeienvlaai
Scones met aardbeien
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.