Stroopwafels

Stroopwafels

“Deze dunne wafel gevuld met honing of een suikerstroopmengsel is populair in Vlaanderen en Nederland, het land waar de meeste mensen de stroopwafel mee associëren. Toen ik klein was, was dit een van de lekkernijen die mijn moeder vaak kocht.”

Dit heb je nodig voor stroopwafels:

  • 500 g patentbloem
  • 250 g ongezouten boter, zacht, plus extra om in te vetten
  • 100 g rietsuiker of fijne kristalsuiker
  • 15 g instant gist
  • ½tl gemalen kaneel
  • ½ tl zeezout
  • ¼ tl bakpoeder
  • 50 ml melk
  • 25 g vloeibare honing
  • 1 ei
  • Voor de vulling 300 g witte of lichtbruine fijne suiker
  • 50 g vloeibare honing
  • 50 g glucosestroop
  • 85 ml water
  • 100 g ongezouten boter
  • ⅛ tl kaneel

Zo ga je te werk:

1. Gebruik een ondiep wafelijzer en een ronde uitsteekvorm van 9 centimeter doorsnee.
2. Doe de bloem, de boter, de suiker, de gist, de kaneel, het zout en het bakpoeder in een grote kom of de kom van een elektrische mixer met de deeghaak.
3. Voeg de melk, de honing en het ei toe en kneed vijf minuten.
4. Dek de kom af en laat het deeg één uur rusten.
5. Maak ondertussen de vulling: doe de suiker, de honing, de glucosestroop en het water in een middelgrote pan en roer op laag vuur tot de suiker oplost.
6. Voeg de boter toe, breng aan de kook en laat het mengsel sudderen tot een suikerthermometer 100 graden aangeeft.
7. Haal de pan van het vuur en zet hem apart; je kunt de stroop opwarmen wanneer je de wafel gaat vullen.
8. Weeg van het gerezen deeg stukjes van 30-40 gram af en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat of in een luchtdichte doos.
9. Je kunt ze een nacht in de koelkast laten staan of meteen bakken.
10. Verwarm het wafelijzer voor.
11. Vet het in met een klein beetje boter, druk een van de deegballetjes plat en bak het goudbruin; dat duurt ongeveer twee minuten.
12. Steek perfecte rondjes uit de nog warme wafels (je kunt dit achterwege laten als je rustieke wafels wilt).
13. Snijd elke wafel horizontaal doormidden met een scherp mes en bestrijk hem met de vulling.
14. Druk de helften voorzichtig op elkaar; de druppels vulling die er aan de zijkanten uit komen zijn het lekkerst!​