Sinterklaas-slof

Sinterklaas-slof

Voor het heerlijk avondje moet ook wel iets heerlijks op tafel staan. Maak het standaard snoepgoed tot een heuse traktatie door er een heerlijke slof van te maken. Sint en Piet zullen er dol op zijn! 
Bereidingstijd: 2,5 uur

Dit heb je nodig:

Voor de slof

  • 300 g bloem
  • 115 g witte bastardsuiker
  • 115 g kristalsuiker
  • 7 g bakpoeder
  • 2 g zout
  • Rasp van 1 citroen
  • 210 g roomboter, op kamertempratuur
  • 1/2 ei, losgeklopt

Voor de amandelspijs:

  • 150 g amandelmeel
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei

Voor de banketbakkersroom:

  • 300 g volle melk 
  • zaadjes van 1 vanillepeul
  • 3 eidooiers
  • 60 g kristalsuiker
  • 20 g maizena

Voor de versiering:

  • Kruid- en pepernoten, marsepeinfiguurtjes, strooigoed, sinterklaas chocolade

Verder: 

  • Sloffenring 24-26 cm 

Zo ga je te werk:

Begin met de amandelspijs. Meng hiervoor alle ingediënten tot een homogene massa. Verpak de spijs in huishoudfolie en laat het in de koelkast rusten. Minimaal 1 dag maar het liefst langer. 

De banketbakkersroom maak je ook een dag van tevoren. Breng de melk aan de kook met de vanillezaadjes en de overgebleven vanillepeul. Als de melk kookt, draai je het vuur lager. Laat de melk zo een kwartiertje trekken. Klop de eidooiers ondertussen met de suiker tot een gladde massa. Giet nu een klein beetje melk bij de eiermassa, blijf hierbij goed kloppen. Voeg langzaam de rest van de melk toe. Zet een glazen kom op een pan met heet water en warm het geheel zo al kloppend au bain-marie tit de room dikker wordt. Als de room dik genoeg is, mag het geheel van het vuur. Doe de room gelijk in een spuitzak en draai hem goed dicht. Zo kan hij de koelkast in. 

de slof

Zeef boven een ruime kom de bloem met de suikers, het bakpoeder en het zout. Voeg de citroenrasp toe en roer goed door. Meng er nu boter en daarna het ei door. Kneed het geheel vlot tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. 
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de sloffenring erop en vet deze in met wat boter. Haal het deeg uit de koelkast en druk het uit op het werkblad tot de lengte van de sloffenring. Leg het deeg nu in de ring en druk de randen uit, zodat er een mooie gelijkmatige bodem in de ring is gevormd. Bedek deze deegbodem met de amandelspijs, maar zorg ervoor dat oneveer 1 centimeter rond de rand vrij blijft. Bak de slof nu in een voorverwarmde oven op 180 graden in veertigminuten goudbruin. Haal de slof uit de oven en laat het een paar minuten staan. Verwijder nu voorzichtig de ring. Laat de slof goed afkoelen. 

Afwerking

De sinterklaas-slof maak je het beste af vlak voordat je hem gaat serveren. Schep of spuit de banketbakkersroom in het midden van de slof. Dit mag in leuke kleine dotjes, maar kan zeker ook wat nonchalanter. Verdeel hierna het strooigoed over de slof en serveer hem direct. 


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.