Sinaasappel-gemberfudge

Sinaasappel-gemberfudge

Op een koude herfstdag kan iets zoets verwarmen en troosten. Probeer deze zelfgemaakte fudge (zachte karameltoffee). Zoet en kruidig: perfect bij guur weer.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig

  1. 3 of 4 bolletjes stemgember (potje supermarkt)
  2. 1/2 schil van sinaasappel, geraspt
  3. 25 g boter 400 g suiker
  4. 150 ml koffiemelk
  5. 50 ml melk
  6. 2 el esdoornsiroop (maple syrup)
  7. 1/4 tl zout 3/4 vanille-extract
  8. 1/4 tl gemalen kardemom (specerij)

Zo maak je sinaasappel-gemberfudge

  1. Bekleed de bodem van een kleine (rechthoekige of vierkante) ovenschaal met bakpapier.
  2. Haal de stemgember uit de siroop en laat de bolletjes uitlekken.
  3. Snijd de bolletjes in grove stukjes en meng deze met de sinaasappelschil. Zet even weg.
  4. Meng de boter met de suiker, beide soorten melk, de stroop en het zout in een pan met een dikke bodem.
  5. Zet de pan op een laag vuur en roer tot de suiker is opgelost.
  6. Zet dan het vuur hoger en laat het mengsel koken tot de massa een temperatuur van 112 graden heeft bereikt. Dit duurt zeker tien minuten of langer.
  7. Gebruik de suikerthermometer om de temperatuur in de gaten te houden en blijf steeds roeren met een houten lepel, vooral over de bodem, om aanbranden te voorkomen.
  8. Neem de pan van het vuur en verwijder de thermometer.
  9. Voeg de vanille en de kardemom toe en roer goed door. Klop het mengsel nu stevig met de houten lepel gedurende vier tot vijf minuten, zodat het wat afkoelt.
  10. Roer er de gember en de sinaasappelschil door, giet de massa in de ovenschaal en strijk haar glad.
  11. Laat de fudge voor het serveren een dag staan en snijd hem in brokjes.

Tip: stemgember koop je gewoon in de supermarkt. Je vindt het in glazen potjes bij de bakproducten of soms bij de oosterse producten. Esdoornsiroop en kardemom vind je ook in de meeste supermarkten.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.