Pruimentaart met Eldense blauwen

Pruimentaart met Eldense blauwen

De kleine pruimen van de Eldense blauwe lenen zich bijzonder goed om jam van te maken, of om deze heerlijke pruimentaart mee te bakken. Uiteraard is dit recept ook prima te maken met andere soorten (dessert)pruimen. Het recept is van Sandra Sanders uit Horssen.

Dit heb je nodig voor pruimentaart

  • 150 g bloem
  • 50 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g lichte basterdsuiker
  •  snuf kaneel
  • 125 g roomboter
  •  ½ ei
  •  ½ kopje melk
  • vlaaivorm ø 26 cm
  • bakpapier
  • droge custard of roompoeder (uit een zakje banketbakkersroom)
  • 600 g pruimen, ontpit en gehalveerd kristalsuiker
  • extra melk om de deegruiten mee te bestrijken

Zo maak je de pruimentaart

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Meng de bloem, het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker en kaneel met de boter.
  • Klop het halve ei door een half kopje melk en voeg dit toe.
  • Kneed alle ingrediënten tot een samenhangend deeg en laat dit minstens een half uur rusten in de koelkast.
  • Bekleed ondertussen de vlaaivorm met bakpapier. Bestrooi de bodem met wat droge custard of roompoeder. Rol het gekoelde deeg uit en bekleed met tweederde hiervan de bakvorm.
  • Was en halveer de pruimen en ontpit ze. Leg de halve pruimen met de snijkant naar boven in de vorm op het deeg tot deze vol zit. Bestrooi de vruchten rijkelijk met kristalsuiker.
  • Rol het resterende deeg uit en snijd in repen van ongeveer een centimeter breed. Leg deze in ruitvorm over de pruimen.
  • Bestrijk de deegrepen met wat melk en bestrooi met een beetje kristalsuiker.
  • Bak de pruimentaart af in 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Geniet van je pruimentaart, eet smakelijk!


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.