Pompoentaart met karamel en speculooskruimels
De herfst is bij uitstek het seizoen dat ons een overvloedige oogst geeft. Landleven dook de keuken in en maakte deze verrassende taart met pompoen, pompoenkaramel en speculooskruimels. Het recept voor de pompoenkaramel vind je hieronder.
Aantal personen: 10
Bereidingstijd: 75 min.
Dit heb je nodig:
Voor de taart
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 3 eieren
- 200 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- 2 tl pumpkin spice mix
- 100 g pompoenpuree, afgekoeld
Voor de vulling
- 200 g verse roomkaas
- 125 g poedersuiker
- 250 ml slagroom
- 1 zakje klopfix
- 1 tl pumpkin spice mix
- 100 g pompoenpuree, afgekoeld
Ter garnering
- handjevol walnootstukjes
- 8 speculooskoekjes, verkruimeld
- ½ pot zelfgemaakte pompoenkaramel
Zo ga je te werk:
- Klop de boter met de suiker met behulp van een mixer tot het mengsel bleek en romig is.
- Voeg een voor een de eieren toe terwijl je blijft kloppen.
- Zeef dan de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen boven een kom.
- Meng daarna met een spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Meng tot er geen klontjes meer zijn.
- Voeg nu ook de pompoenpuree toe en spatel deze er rustig door.
- Schep dan het beslag in een ingevette springvorm (diameter 18-20 centimeter). Bak de cake in een voorverwarmde oven op 160 graden in 60 tot 75 minuten gaar. Test daarna met een satéprikker of de cake gaar is (hij moet er droog uitkomen), laat anders nog wat langer in de oven staan.
- Haal de cake uit de oven en laat hem vijf minuten staan. Stort de cake daarna uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
- Wanneer de cake goed is afgekoeld, kun je de taart samenstellen. Snijd de cake horizontaal zodat je drie plakken krijgt.
- Klop met een mixer de roomkaas met de poedersuiker luchtig.
- Klop in een andere kom de slagroom met de klopfix bijna stijf. Meng vervolgens met een spatel een beetje slagroom door de roomkaas tot het goed gemengd is. Voeg daarna de overige slagroom toe en meng tot een egaal geheel.
- Voeg als laatste de pompoenpuree en de specerijen toe en meng deze ook weer goed.
- Leg een cakeplak op een mooie serveerschaal. Bestrijk vervolgens de plak met karamel en ongeveer een derde van het roommengsel. Leg dan de volgende plak er voorzichtig bovenop en bedek weer met karamel en room. Leg de laatste plak er boven op. Maak een mooie laag met room. Bestrooi vervolgens met walnootstukjes, speculooskruimels en wat slierten karamelsaus. Serveer direct.
Tip: pompoenpuree maak je door stukjes geschilde pompoen in water gaar te koken. Giet af en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Laat afkoelen voordat je hem verwerkt in deze taart. Pompoenpuree kan soms wat ‘natter’ of ‘droger’ zijn, afhankelijk van het ras pompoen dat je gebruikt. Lijkt de aangegeven hoeveelheid in het recept wat te veel? Voeg dan wat minder toe.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.