Pompoen-sodabrood

Pompoen-sodabrood

Pompoen-sodabrood. Haal zo’n tien minuten voor het einde het deksel van de pan, zodat het brood een mooie kleur kan krijgen. Eet dit brood het liefst dezelfde dag, dan is het het lekkerst. 

Zo ga je te werk:

Ingrediënten

  • 300 g volkorenmeel
  • 1 tl zout
  • 1 tl baksoda
  • 50 g pompoenpitten
  • 1tl komijnzaad
  • ¼ tl kurkuma
  • ¼ tl gemalen witte peper
  • 1 ei
  • 300 ml karnemelk (of 100 g yoghurt en 200 ml melk)
  • 300 g pompoenpuree, afgekoeld

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Als u het brood in een gietijzeren pan bakt, laat deze dan gelijk mee verwarmen.
  • Zeef het meel, het zout en de baksoda boven een kom. Voeg de pompoenpitten en de specerijen toe en roer door. Kluts in een andere kom het ei los met de karnemelk.
  • Roer de pompoenpuree door de bloem. Voeg er vervolgens al roerend met een houten lepel de melk aan toe. Als het te droog blijft, voeg dan nog een scheutje extra melk toe.
  • Meng tot een samenhangend deeg; u hoeft niet te kneden, alleen mengen is voldoende. Maak er een ronde broodvorm van.
  • Haal de inmiddels hete pan uit de oven en leg hier een (verkreukeld) vel bakpapier in. Leg voorzichtig het brood erin en maak met een scherp mes twee inkervingen.
  • Bestrooi met nog wat extra pompoenpitten. Plaats het deksel op de pan en zet het geheel terug in de oven. Bak het brood vijftien minuten.
  • Draai dan de temperatuur wat lager, naar 180-200 graden, en bak nog zo’n twintig tot dertig minuten.
  • Haal zo’n tien minuten voor het einde het deksel van de pan, zodat het brood een mooie kleur kan krijgen. Eet dit brood het liefst dezelfde dag, dan is het het lekkerst.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.