Plakkerig en zoet: Veluwse pikhaantjes
Pikhaantjes zijn echt een Veluws streekgerecht. Deze plakkerige, zoete kaneelbroodjes in de vorm van een haantje worden alleen gebakken in de periode voor Pasen. Maak ze thuis ook eens!Â
Aantal: 10 stuks
Bereidingstijd: 2,5 uur
Dit heb je nodig:
- 500 g bloem
- 7 g droge gist
- 1 tl suiker
- 250 ml volle melk, op kamertemperatuur
- 1 tl zout
- 80 g rietsuiker
- 100 g boter, gesmolten en afgekoeld
- 3 el kaneelpoeder
- 150 g lichte basterdsuiker
Tip
Zorg dat de gesmolten boter echt goed is afgekoeld. Als je de boter té heet toevoegt, gaan de gistcellen dood.
Zo ga je te werk:
- Meng de gist met de suiker, een scheutje melk en een paar eetlepels van de bloem.
- Roer dit door elkaar en laat het mengsel een half uur staan op een redelijk warme plek.
- Zeef de rest van de bloem boven een ruime kom en voeg het zout aan de rand toe.
- Voeg het gistmengsel toe en de rest van de melk. Meng door elkaar.
- Voeg nu ook de boter, de rietsuiker en de helft van de kaneel toe.
- Kneed goed tot er een mooi deeg ontstaat (met de hand of met een (kneed)machine).
- Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek de kom af met een theedoek en laat het deeg minimaal een uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
- Meng ondertussen in een kom de basterdsuiker met het resterende kaneelpoeder.
- Haal het deeg uit de kom, kneed het kort door en verdeel het in tien gelijke stukken.
- Strooi tweederde van het suikermengsel op het werkblad.
- Rol elk stuk in het suikermengsel uit tot een streng. Leg de streng in een simpele haantjesvorm (S-vorm) op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Ga door tot je van elk stukje deeg een haantje hebt gevormd.
- Dek de haantjes af met een theedoek en laat nog minimaal een half uur narijzen.
- Bestrooi de haantjes voor het bakken met het restant van het kaneel-suikermengsel.
- Bak de haantjes in een voorverwarmde oven op 220-225 graden in 8 minuten gaar.
- Haal de haantjes uit de oven. Leg ze, als ze nog warm zijn, in een grote plastic bewaardoos of in een plastic zak. Op die manier blijven ze klef en plakkerig, want zo horen echte pikhaantjes te zijn!
Wist je dat…
Pikhaantjes worden al meer dan 120 jaar gebakken. Traditioneel verkopen de bakkers ze pas vanaf 7 weken voor Pasen.
Â
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.