Ondersteboventaart

Ondersteboventaart

Rabarber is een van de makkelijkste en meest dankbare groentes om te verbouwen in de moestuin. Met dit recept zet je net iets anders op tafel dan de standaard rabarbertaart.
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 25 min.

Dit heb je nodig

Voor de kruimellaag:

  • 60 g koude boter
  • 60 g bloem
  • 40 g suiker
  • snufje zout

Voor de rabarberlaag:

  • 250 g rabarber
  • 50 g suiker

Voor de cake:

  • 150 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • ½ tl sinaasappelrasp
  • 1 el versgeperst sinaasappelsap
  • 2 eieren
  • 125 g zure room

Zo ga je te werk

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bereid de kruimellaag door de genoemde ingrediënten met je vingers te mengen tot een kruimelig deeg. Zet dit mengsel in de koelkast. 
  • Vet een taartvorm in met boter.
  • Meng de gewassen en in grove stukken gesneden rabarber met de suiker. Verdeel dit mengsel over de bodem van de taartvorm. 
  • Zeef boven een kom de bloem, het bakpoeder en het zout. Meng in een andere kom met een mixer de boter met de suiker tot een bleek, romig geheel. Voeg de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap toe en meng dit erdoor.
  • Voeg vervolgens terwijl je blijft mixen één voor één de eieren toe. Als de eieren goed opgenomen zijn, voeg je in drie keer het bloemmengsel toe en vervolgens de zure room.
  • Giet dit cakebeslag over de rabarber in de taartvorm. Strijk het met een lepel plat. 
  • Haal het kruimelmengsel uit de koelkast en verdeel het over het cakebeslag. Bak de taart in de oven in ongeveer een uur gaar.
  • Controleer of de taart gaar is door er met een satéprikker in het midden in te prikken. Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.
  • Laat de taart tien minuten afkoelen en draai hem dan om op een bord. 

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.