Nazomerse vijgentaart

Nazomerse vijgentaart

Vijgen kunnen gedijen in ons klimaat, maar de plant heeft wel een zeer zonnige en beschutte plek nodig om vruchten te vormen. Daarom blijft in Nederland de vijgenoogst vaak bescheiden. Mocht je struik toch een handjevol vijgen opleveren, maak dan deze heerlijke vijgentaart waarin ook een kleine oogst een glansrol speelt.
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.

Dit heb je nodig:

Voor de banketbakkersroom 

  • 250 ml melk
  • 200 ml room
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 75 g suiker
  • 30 g maizena

Voor de bodem 

  • 250 g bloem
  • 50 g poedersuiker
  • 125 g boter, koud en in blokjes
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 1 el melk

Voor de afwerking

  • ca. 5 vijgen
  • ½ el honing

Zo ga je te werk:

  1. Maak eerst de banketbakkersroom. Giet daarvoor de melk en de room in een pannetje. Snijd het vanillestokje open en leg het in de pan. Breng het mengsel van melk en room bijna aan de kook, zet het vuur lager en laat het zo een kwartier trekken.
  2. Meng in een kom de eieren met de suiker en de maizena. Haal het vanillestokje uit de melk. Giet de helft van de warme melk bij het eierenmengsel en klop het goed door met een garde. Giet er dan de rest van de melk bij terwijl je goed blijft kloppen.
  3. Schraap de overgebleven zaadjes uit het vanillestokje en voeg ze toe. Schenk het geheel nu terug in de pan en laat het zo’n twee minuten heet worden tot het mengsel dik wordt. Giet het mengsel dan in een kom, bedek het met huishoudfolie (zodat er geen vel op komt) en laat helemaal afkoelen.
  4. De bodem maak je op de volgende manier. Zeef de suiker en de bloem in een kom. Voeg de boter toe en wrijf deze tussen je vingers, zodat er kruimels ontstaan. Voeg de overige ingrediënten toe en meng met de hand snel tot een samenhangend deeg (voeg eventueel nog 1 eetlepel koud water toe als het deeg te droog is). Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
  5. Rol het deeg uit en leg het voorzichtig in de ingevette bakvorm. Snijd overhangend deeg af. Prik de bodem her en der in, leg er bakpapier op en steunvulling (droge bonen, rijst of keramische bakkorrels).
  6. Bak de bodem nu blind, tien minuten op 180 graden. Haal de steunvulling en het bakpapier weg en bak de bodem nog tien minuten tot hij mooi goudbruin is.
  7. Vul de afgekoelde bodem vlak voor serveren met de koele room. Snijd elke vijg in zes parten en verdeel deze over de room. Maak het geheel af met een straaltje honing.
  8. Tip: zet de bodem voor het bakken eventueel eerst twintig minuten in de vriezer. De boter in het deeg wordt dan weer hard, waardoor het deeg goed zijn vorm houdt.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.