Maisbrood
Mais kan je toevoegen aan diverse gerechten, maar het is ook erg lekker in een brood. Maak je eigen maisbrood met dit recept!
Bereidingstijd: 1,5 uur + 1,5 uur rijzen
Dit heb je nodig:
- 50 gram maismeel
- 200 gram tarwebloem
- 7 gram gist
- 38 gram roomboter
- Een ei, losgeklopt, de helft voor het deeg en bewaar de andere helft om te bestrijken
- 4 gram zout
- 12 gram witte basterdsuiker
- 100 ml water
- 150 gram uitgelekte maiskorrels
Zo ga je te werk:
1. Meng alle ingrediënten, behalve de maiskorrels, samen en kneed dit tot een soepel deeg.
2. Lek de maiskorrels uit met een zeef en laat ze vervolgens drogen op een stuk keukenrol.
3. Mix het deeg 3 minuten op de laagste stand met deeghaken.
4. Vervolgens zet je de mixer op eens iets hogere stand en mix je nog eens 5 à 6 minuten. Het deeg is nu soepel en plakt niet echt meer.
5. Bestuif het werkblad met bloem. Leg vervolgens de uitgelekte maiskorrels er bij.
6. Steek de deegbal open met een deegsteker en druk de binnenkant op de maiskorrels.
7. Er blijven een aantal korrels aan het deeg plakken. Kneed deze stevig in de deegbal. Herhaal dit proces totdat alle maiskorrels zijn opgenomen in het deeg.
8. Kneed het deeg vervolgens minimaal een kwartier tot twintig minuten.
9. Zorg voor een mooie bol en leg deze in een kom. Dek deze goed af met folie en laat het deeg 45 minuten tot een uur rijzen in een donkere, warme ruimte.
10. Haal het deeg uit de schaal en leg het op het werkblad. Druk vervolgens alle lucht eruit.
11. Rol het deeg uit tot een rechthoek waarvan de korte zijdes even breed zijn als de korte zijde van je bakblik.
12. Vet het bakblik in met roomboter en bestuif deze vervolgens met maismeel.
13. Rol het deeg op tot een lange rol en leg deze in het bakblik met de naad naar beneden.
14. Bestrijk het deeg met de andere helft van het geklopte ei en strooi er nog wat maismeel overheen.
15. Leg een theedoek over het bakblik en laat het brood nogmaals 45 minuten tot een uur rijzen.
16. Na het rijzen zet je het brood in een voorverwarmde oven van 210 graden. Als het brood in de oven staat, verlaag je de temperatuur naar 180 graden en laat je het brood 25 minuten bakken.
17. Eet smakelijk!
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.