Lezersrecept: Süheyla’s pedika brood

Lezersrecept: Süheyla’s pedika brood

Vorig jaar organiseerde de redactie van Landleven een broodbakwedstrijd. Lezers mochten hun zelfgebakken brood meenemen en laten proeven en keuren door een vakjury. Süheyla Dorul was een van de winnaars. De ‘geheime’ ingrediënten van dit brood zijn peterselie, dille en kaas (pe-di-ka). De jury roemde het brood vanwege de heerlijke geur en de zeer interessante smaak. Het brood van Süheyla is gebakken in een springvorm, wat het een anders-dan-normale vorm geeft. Probeer haar recept zelf uit!

Ingrediënten voor het pedika brood:

  • 2 bekers tarwebloem
  • 3 el magere kwark
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el olijfolie
  • 1 beker water
  • 1 tl suiker
  • snuf zout
  • 1 eiwit
  • 14 g verse gist
    (1/3  blokje)
  • 150 g witte kaas (feta), verkruimeld
  • handjevol verse peterselie, fijngehakt
  • handjevol verse dille, fijngehakt
  • handje griesmeel

Zo maak je het pedika brood:

  1. Neem een grote mengkom en voeg hierin de bloem, de kwark, de olie, het water, de suiker, het zout, het eiwit en de gist samen.
  2. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en begin vervolgens te kneden.
  3.  Kneed het deeg gedurende een kwartier tot het soepel en elastisch is.
  4. Voeg de feta, de peterselie en de dille toe.
  5. Werk de vulling door het deeg tot ze goed verdeeld is.
  6. Laat het deeg afgedekt een nacht in de koelkast rijzen.
  7. Laat het deeg de volgende dag op kamertemperatuur komen en leg het in een ingevette springvorm.
  8. Strooi er een handje griesmeel over.
  9. Bak het brood in een op 200 graden voorverwarmde oven in 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar.

Landleven bakwedstrijd

Het was ontzettend moeilijk om te kiezen uit alle smakelijke, creatieve en bijzondere inzendingen! Vier broden zijn de uiteindelijke winnaars geworden. De zussen Süheyla en Tugba Dorul bakten twee heerlijke broden in een springvorm, Johnny Milder bakte een uniek knapzakbrood en Klaartje van Eck bakte met pure ingrediënten een brood dat zowel uitstekend van smaak als technisch gezien top was! In Landleven november vind je alle winnende recepten.

De zussen Tugba (links) en Süheyla Dorul (rechts) met hun bijzondere broden. Helaas viel het brood van hun moeder nét buiten de prijzen, maar ze was trots dat haar dochters wel gewonnen hadden.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.