Lentefoccacia met asperges en verse doperwtjes

Lentefoccacia met asperges en verse doperwtjes

Focaccia past heel goed bij een uitgebreide lunch of picknick. Deze lentefoccacia maak je met een al even heerlijke groente: asperge. Gemakkelijk te maken en net even anders. Eet smakelijk!
Bereidingstijd: 3 uur

Dit heb je nodig:

  • 500 g (brood)bloem
  • 300 g water, op kamertemperatuur
  • 2 tl zout
  • 7 g gist (= 1 zakje)
  • 20 g zonnebloem- of olijfolie + wat extra om in te vetten
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 ui
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 5 à 6 witte asperges
  • handjevol verse doperwten
  • enkele takjes verse rozemarijn
  • enkele takjes verse tijn
  • enkele takjes verse rozemarijn
  • enkele takjes verse tijm

Zo ga je te werk:

  • Meng de bloem, het water, het zout, de gist en de olie in een ruime kom en kneed er een soepel deeg van. Dat kan met een kneedmachine, met de kneedfunctie van een broodbakmachine of met de hand.
  • Leg het deeg in een zeer licht met olie ingevette kom en bedek deze met een theedoek.
  • Laat het deeg rijzen tot het in omvang verdubbeld is; dat duurt minimaal een uur.
  • Snijd ondertussen de ui in dunne ringen, rasp de Parmezaanse kaas en schil de asperges en verwijder de houtige onderkant. Snijd de asperges in 2 of 3 stukjes.
  • Bestrooi je werkblad met wat bloem.
  • Stort het gerezen deeg erop en sla het wat plat.
  • Strooi de gedroogde tijm en rozemarijn over het deeg.
  • Kneed het nog kort door (de kruiden hoeven niet heel goed vermengd te worden, het is juist wel leuk als er wat ‘strepen’ kruiden te zien zijn).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm hierop van het deeg een rechthoekig brood, ongeveer zo groot als de hele bakplaat.
  • Bedek het deeg met wat ingevette huishoudfolie en laat het afgedekt nog drie kwartier tot een uur rijzen.
  • Haal de folie van het brood en verdeel de ui, de doperwten, de asperges, de Parmezaanse kaas en de verse tijm en rozemarijn over het brood.
  • Bak het brood in 40 minuten mooi gaar in een op 200-225 graden voorverwarmde oven.
  • Het brood is erg lekker met zeezoutboter, tapenade of andere smeerseltjes. Ook lekker met wat verse bieslookbloemetjes uit de moestuin.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.