Lekker voor Pasen: paasbroodjes met ei

Lekker voor Pasen: paasbroodjes met ei

Met Pasen is het altijd fijn om met de hele familie uitgebreid te ontbijten of te brunchen. Ga eens lekker aan de slag in de keuken en neem bijvoorbeeld deze heerlijke paasbroodjes met ei mee naar de familiebrunch.
Aantal: 6 stuks.
Bereidingstijd: 2 uur 50 min.

Dit heb je nodig:

Voor 6 broodjes

  • 280 g (brood)bloem
  • 5 g gedroogde gist
  • 30 g zachte boter
  • 2 eieren
  • 125 g volle melk, op kamertemperatuur
  • 5 g zout
  • 5 g suiker
  • 6 eieren, voor in het midden van de broodjes

Zo ga je te werk:

  • Meng de bloem, de gist, de boter, 1 ei, de melk, het zout en de suiker in een ruime mengkom en kneed er een soepel deeg van. Dat kan met een kneedmachine, met de kneedfunctie van een broodbakmachine of met de hand.
  • Leg het deeg in een zeer licht met olie ingevette kom en bedek deze met een theedoek.
  • Laat het deeg rijzen tot het in omvang verdubbeld is; dat duurt minimaal een uur.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 12 gelijke stukken. Tip: verdeel het deeg eerst in 2 stukken, deze stukken weer in 2 stukken en dan elk stuk in 3 gelijke stukken.
  • Rol elk stukje nu uit tot een rol van 30 centimeter. Bewaar de stukjes en rolletjes deeg steeds onder een stuk ingevette huishoudfolie of een theedoek, om uitdrogen te voorkomen.
  • Je hebt 12 rolletjes in totaal. Maak de broodjes door elke keer twee rolletjes te pakken en deze om elkaar heen te draaien.
  • Draai de uiteinden naar elkaar toe en ‘verstop’ het punt waar ze samen komen een beetje naar onderen.
  • Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af met licht ingevette huishoudfolie.
  • Prik onder in elk ei voorzichtig een gaatje met een punaise.
  • Plaats in het midden van elk broodje een ei. Dek weer af met de folie en laat de broodjes opnieuw ongeveer een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op de hoogste stand, waarschijnlijk is dat 240 graden.
  • Je hebt nog één ei over. Scheid de dooier van het wit (het wit gebruik je niet).
  • Kluts de dooier met een klein scheutje water en smeer de broodjes hier zorgvuldig mee in.
  • Bak de broodjes 10 minuten in de oven.
  • Als je middelgrote eieren hebt gebruikt, zouden ze nu hardgekookt moeten zijn. Grote eieren zijn nog een beetje halfzacht.
  • De broodjes zijn het lekkerst als de eieren nog een beetje warm zijn.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.