Koningsdagtaart

Koningsdagtaart

Maak zelf een heerlijke koningsdagtaart! Onze nationale feestdag is bij uitstek een gelegenheid om iets extra lekkers op tafel te zetten. Serveer dit jaar deze zelfgemaakte koningsdagtaart, die zeker in de smaak zal vallen. Ook lekker om te maken zijn oranje tompoezen.
Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit heb je nodig voor een heerlijke koningsdagtaart:

De volgende benodigdheden heb je nodig voor een koninklijke taart:

  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 180 g suiker
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 30 g maizena
  • snufje zout
  • 1 maal geraspte schil van anderhalve sinaasappel
  • 500 ml slagroom
  • 2 zakjes slagroomversteviger (Klopfix)
  • 2 el suiker
  • 1/2 potje sinaasappelmarmelade
  • 60 g amandelsnippers
  • 1 rol bakpapier
  • 1 zakje cocktailprikkers met de Nederlandse vlag
  • 1 bakvorm (diameter 22 cm)

Zo ga je te werk:

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier (dat je eerst in een rondje op maat knipt). Beboter de rand en stuif er een beetje bloem op.
  2. Meng de eieren met de suiker in de kom van een keukenmixer en klopt de eieren 10 minuten tot de suiker is opgelost. Roer er vervolgens voorzichtig het gezeefde bakmeel, de maizena, het zout en de sinaasappelrasp door.
  3. Schep het mengel in de springvorm en bak de taart in een voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 40 minuten gaar.
  4. Als je een sateprikker in het midden steekt en hij komt schoon uit de cake, dan is deze gaar.
  5. Laat de cake volledig afkoelen.
  6. Snijd de cake met een broodmes of taartzaag horizontaal in drie gelijke plakken.
  7. Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger en de suiker.
  8. Roer de sinaasappelmarmelade wat los.
  9. Smeer de helft van de marmelade gelijkmatig uit over de eerste laag cake.
  10. Breng vervolgens een laagje slagroom aan.
  11. Leg de tweede plak cake erop en herhaal een jam- en slagroomlaag.
  12. Leg daarna de bovenste plak cake erop.
  13. Smeer rondom en bovenop de taart de rest van de slagroom.
  14. Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  15. Plak aan de zijkant van de taart de geroosterde amandelsnippers en garneer aan bovenkant met wat versgeraspte sinaasappelrasp en cocktailprikkers met de Nederlandse vlag.
  16. Een mooi strik om de taart maakt het feest compleet.

Tip: Hou je niet zo van sinaasappelmarmelade? Vervang deze dan door abrikozenjam.

Nu kan je deze heerlijke koningsdagtaart serveren op tafel. Het feestje is compleet!


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.