Knisperende herfsttaart
Wat hoort er nu meer bij de herfst dan verse zelfgebakken appeltaart? Zeker als de frisse smaak van de appels wordt aangevuld met die van walnoten en beukennootjes. Het contrast tussen de knapperige rand en de zachte cakevulling maakt de taart bijzonder.
Bereidingstijd: 1,5 uur
Dit heb je nodig:
- 150 g roomboter, op kamertemperatuur
- 150 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 175 g bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 3 el volle biologische yoghurt
- 500 g appels
- 50 g suiker
- 1 scheutje citroensap
- 50 g walnoten
- 1 tl gemalen kaneel
- 5 vellen filodeeg
- 1 el honing
- 20 g gepelde beukennootjes (optioneel)Â
Zo ga je te werk:
- Klop met een elektrische mixer de kristalsuiker met de boter romig.
- Meng er een voor een de eieren door.
- Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en meng het tot een homogeen cakebeslag.
- Roer er als laatste de yoghurt door.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de partjes in dunne schijfjes.
- Meng er de suiker, het citroensap, de walnoten en het kaneelpoeder door.
- Vet een springvorm lichtjes in met boter of olie.
- Leg de vellen filodeeg een voor een in de vorm, op zo’n manier dat ze elkaar steeds overlappen.
- Giet het cakebeslag in de vorm en strijk het met de bolle kant van een natgemaakte lepel glad.
- Schep er nu het appelmengsel in en druk dit een beetje in het cakebeslag.
- Vouw de overhangende stukken filodeeg om tot een kreukelige rand.
- Bak de taart een uur in een voorverwarmde oven op ongeveer 200 graden.
- Houd de taart het laatste half uur goed in de gaten, want het filodeeg kan snel te donker worden. Als dit dreigt te gebeuren, leg dan een stuk aluminiumfolie over de taart.
- Strooi zo’n tien minuten voor het verstrijken van de baktijd de beukennootjes over de taart en zet de taart weer terug in de oven.
- De taart is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt.
- Laat de taart een kwartiertje afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
- Verdeel de honing in een dun straaltje over de taart.
Erg lekker met kaneelslagroom of een schep dikke (Griekse) yoghurt. Filodeeg kan je vers kopen bij Turkse of Marokkaanse winkels. In de gewone supermarkt is het te vinden in het vriesvak, bij het bladerdeeg. Filodeeg is erg dun en droogt snel uit. Verwerk het dus snel. Overgebleven deeg kan je eventueel goed inpakken in huishoudfolie en in de koelkast enkele dagen bewaren voor een volgende (hartige) taart.
Tip: je kunt makkelijk variëren in de vulling van de taart. Schil er bijvoorbeeld enkele (kwee)peren door. Als je zorgt dat het totale gewicht van het fruit rond 500 gram blijft, kan je dezelfde baktijden aanhouden.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.