Kniepertjes bakken
Het huis ruikt heerlijk naar boter en kaneel. Het wafelijzer sist en de koffie pruttelt. Het is een echte nieuwjaarstraditie om zelf kniepertjes te bakken. Sla dit jaar ook eens aan het bakken en gebruik daarvoor dit overheerlijke recept. Let wel op, elke familie kent haar eigen kniepertjes recept, dus de verhoudingen zullen soms verschillen.
Bereidingstijd: 40 min.
Kniepertje, rollegie of follegie?
De wafeltjes die rond nieuwjaarsdag gebakken geworden met een speciaal ijzer, zijn bekend onder verschillende namen: kniepertjes, knijpertjes, kniepkouskes, rollegies en follegies. De ongevouwen, platte wafels zijn officieel de kniepertjes. Deze staan voor het oude jaar: het jaar heeft zich al ‘ontvouwen’. De rollegies, die gemakshalve ook vaak kniepertjes genoemd worden, zijn de opgerolde wafels en horen op nieuwjaarsdag gegeten te worden. Het jaar is nog ‘gesloten’. Als u de platte wafels vouwt, dan krijgt u follegies: gevouwen wafels.
Dit heb je nodig voor de kniepertjes:
- 250 g boter
- 500 g bloem
- 400 g witte basterdsuiker
- Snuf zout
- 1 tl gemalen anijszaad of kaneel
- 2 eieren
- Water
Zo ga je te werk:
- Smelt de boter in een pannetje en laat hem wat afkoelen.
- Zeef de bloem boven een ruime kom.
- Voeg de suiker, het zout en de anijs of kaneel toe. Roer even goed door met een garde.
- Voeg nu de boter en de eieren toe en roer door.
- Voeg zoveel water toe tot het geheel zo dik is als pannenkoekenbeslag.
- Klop met de garde tot er geen klontjes meer inzitten.
- Laat het beslag even staan en verwarm ondertussen het kniepertjesijzer.
- Vet het ijzer in met een klontje boter of, heel traditioneel, met een stukje spek aan een vork.
- Giet met een juslepel beslag in het midden van het ijzer, sluit het ijzer en bak de wafel tot hij mooi lichtbruin in.
- Haal de wafel van het ijzer en leg hem op een plank.
- Rol nu vlot tot een rollegie.
- De steel van een houten pollepel werkt hier goed voor. Of laat het wafeltje liggen als kniepertje.
- Laat verder afkoelen op een koekjesrooster.
- Vul de rollegies voor het serveren met stijfgeklopte slagroom of kaneelroom.
Tips:
- In plaats van gemalen anijszaad is het voor de variatie ook aardig om een keer hele anijszaadjes te gebruiken. Deze geven leuke spikkeltjes in de wafels.
- Een scheutje oranjebloesemwater door het beslag geeft de kniepertjes een heel exotisch smaakje.
- Je hoeft het wafelijzer niet elke keer in te vetten. Vet het alleen de eerste keer in, en daarna wanneer nodig.
- Wafelijzers zijn in december vaak voordelig te koop bij Duitse supermarktketens onder de naam ‘oublie-ijzers’.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.