Kersenclafoutis
Kersenbomen laten zich niet dwingen of haasten. Daarom vormen hun dieprode vruchtjes een van de weinige nog echt seizoensgebonden fruitsoorten. Profiteer van de kersentijd zodra die aanbreekt en probeer deze clafoutis.
Bereidingstijd: 45 min.
Dit heb je nodig
- 350 g kersen, zonder steeltjes en eventueel ontpit
- 50 g bloem
- 50 g amandelmeel
- snufje zout
- 2 eieren
- 2 dl volle melk
- 1,25 dl slagroom
- 30 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ citroen geraspt
- beetje boter, om in te vetten
- beetje poedersuiker, ter garnering
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een aardewerken schaal in met wat boter.
- Verdeel de gewassen kersen over de schaal.
- Zeef de bloem, het amandelmeel en het zout boven een kom.
- Klop er met een garde een voor een de eieren door en vervolgens de melk en de room.
- Zorg dat er geen klontjes meer in zitten.
- Roer als laatste de suikers en de citroenrasp door het beslag.
- Giet het mengsel over de kersen en bak de clafoutis een half uur tot hij mooi lichtbruin is. Bestrooi dit nagerecht met poedersuiker en serveer het lauwwarm.
Tip: amandelmeel is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of biologische supermarkten. Je kunt het ook zelf maken door blanke amandelen in een keukenmachine fijn te malen. Als alternatief kun je het vervangen door gewone bloem. I.p.v. 50 g gebruik dan 100 g bloem.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.