Kardemombroodjes in potjes

Kardemombroodjes in potjes

Serveer deze broodjes in een potje bij een winterse soep. Lekker als voorafje bij het kerstdiner, of als bijzonder lunchgerecht.
Aantal: 12 stuks
Bereidingstijd: 2,5 uur

Dit heb je nodig:

  • 500 g tarwebloem of speltmeel
  • 8 g zout
  • 18 g verse gist
  • ½ tl suiker
  • ½ dl water
  • 2 eieren
  • 2 dl karnemelk
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 12 kleine bloempotjes

Zo ga je te werk:

  1. Zeef de bloem met het zout boven een kom.
  2. Verkruimel de gist in een kopje, doe er de suiker en het water bij. Laat even staan.
  3. Klop in een andere kom de eieren los met de karnemelk en roer er de kardemom door.
  4. Meng het gistmengsel door de bloem en voeg het eimengsel toe. Giet er eventueel nog wat water bij als het te droog is en kneed het tot een mooi deeg.
  5. Laat het deeg een paar uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Kneed het daarna nog eens flink door. Verdeel het deeg in twaalf porties en doe in elk potje een deegballetje.
  6. Plaats de potjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Leg een vochtige doek over de potjes en laat het deeg een uur rijzen.
  8. Zet de potjes dan voorzichtig in een hete oven op 220 graden. Bak de broodjes in ongeveer 24 minuten gaar.
  9. Bestrijk de broodjes na het bakken met wat water voor een glimmende korst. Eventueel kunt u er vóór het bakken nog wat bloem of havervlokken over strooien.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.