Jamtaartje

Jamtaartje

Een ideaal recept om die zelfgemaakte potjes jam die al veel te lang in de kast staan nu eens op te maken! Hier hebben we een pot vijgenjam gebruikt, maar elke soort jam is geschikt.
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig

  • 250 g bloem
  • 125 g boter, koud en in blokjes gesneden
  • 75 g suiker
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 1 pot jam (inhoud ca. 350 g)
  • poedersuiker, ter decoratie

Zo ga je te werk

  • Doe de bloem, de boter, de suiker en het zout in een keukenmachine met een sikkelmes.
  • Pulseer tot er grove kruimels ontstaan.
  • Klop het ei los en voeg toe.
  • Pulseer tot het deeg net bindt.
  • Haal het deeg uit de machine, verpak het in huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Rol het daarna op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap (uitrollen tussen twee vellen bakpapier werkt ook goed).
  • Vet een lage taart- of quichevorm (diameter 22 centimeter) in met wat boter en bekleed de vorm met het deeg. Snijd overhangend deeg af.
  • Vul de taartbodem met de jam en strijk netjes uit. Kneed de restjes deeg samen en rol dit weer uit. Steek er met een koekjessteker leuke vormen uit (zoals bloemetjes of vogeltjes) en leg deze op de jam.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200 graden in 25 tot 30 minuten gaar en lichtbruin.
  • Laat de taart afkoelen en bestrooi vlak voor het serveren met wat poedersuiker voor een mooi effect.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.