IJzerkoekjes

IJzerkoekjes

IJzerkoekjes zijn wereldberoemde koekjes in Vlaardingen. Dit ovale koekje wordt uit het deeg gestoken en daarna aan beide kanten gebakken op een speciaal gietijzeren bakplaatje op het vuur of fornuis. In dit artikel vind je het recept van bakker Frank Hazenberg.
Bereidingstijd: 20 min.

Dit heb je nodig:

  • 500 g boter, op kamertemperatuur
  • 450 g witte basterdsuiker
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 50 g water
  • 7 g zout
  • 15 g kaneel
  • 1 kg Zeeuwse bloem

Zo ga je te werk:

  1. Meng eerst de boter met de suiker. 
  2. Meng daarna het water erdoor.
  3. Voeg de overige ingrediënten toe (zout, kaneel en bloem) en kneed tot een soepel deeg.
  4. Maak het deeg het liefst een dag voor je gaat bakken; verpak het in huishoudfolie en bewaar het in de koelkast.
  5. Rol het deeg de volgende dag uit tot een lap van ongeveer 7 mm dikte. Je kunt latjes gebruiken om dit makkelijker te maken.
  6. Steek de koekjes uit en leg ze weer terug in de koelkast om op te stijven. 
  7. Verwarm het bakijzer op de warmtebron goed voor; het ijzer moet flink heet zijn.
  8. Bak de koekjes aan beide kanten tot ze mooi bruin zijn, ongeveer 1 minuur per kant. De koekjes moeten van binnen net niet gaar zijn. Gebruik een plamuur- of paletmes om ze voorzichting om te draaien, ze breken namelijk snel.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.