Heerlijk fris: pepermunt-ijsbeertjes

Heerlijk fris: pepermunt-ijsbeertjes

Lekker fris, overheerlijk en zeker niet moeilijk: zelfgemaakte pepermunt. En als je ze maakt in de vorm van pepermunt-ijsbeertjes zijn ze helemaal aantrekkelijk.
Aantal personen: 5.
Bereidingstijd: 80 min.

Dit heb je nodig:

  • 250 g poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 2 à 3 druppels pepermuntessence
  • 15 gekleurde chocoladesnoepjes

Zo ga je te werk:

  • Zeef de poedersuiker in een kom
  • Klop het eiwit los en voeg het beetje bij beetje toe aan de poedersuiker
  • Misschien heb je niet het hele eiwit nodig. Kneed de twee ingrediënten tot het voelt als klei;
  • Als het na enig kneden toch te plakkerig blijft, voeg dan wat extra poedersuiker toe
  • Laat het mengsel een uurtje rusten om op te stijven.

Vorm er nu pepermuntjes van. Dit kunnen gewoon ronde pepermuntjes zijn, of deze vrolijke ijsbeertjes. Om ijsbeertjes te maken, ga je als volgt te werk:

Kneed het mengsel van de pepermunt-ijsbeertjes

Kneed het mengsel voor de pepermunt-ijsbeertjes nog even goed door.

Maak een bolletje van het mengsel.

Pak een stukje van het mengsel en rol het tussen je handpalmen tot een bolletje.

Druk de bolletjes pepermunt plat

Druk het bolletje plat, het liefst op een met bakpapier beklede bakplaat. Ga door tot je 15 bolletjes hebt (dit worden de hoofdjes).

Rol 15 kleinere balletjes en druk deze plat als een snuitje.

Rol 15 kleinere balletjes en druk deze plat. Dit worden de snuitjes van de pepermunt-ijsbeertjes.

Rol 30 nóg kleinere balletjes en leg boven ieder hoofdje twee oortjes,

Rol 30 nóg kleinere balletjes en leg boven ieder hoofdje twee oortjes, druk de balletjes plat.

Druk in ieder snuitje een chocoladesnoepje als neus.

Druk in ieder snuitje een klein blauw chocoladesnoepje. Dit wordt de neus.

Vorm met een cocktailprikker twee oogjes.

Vorm met een cocktailprikker twee oogjes.

Laat de pepermuntjes nu een nacht drogen. Ze blijven ongeveer een maand goed. Bewaar ze in een droog, afgesloten trommeltje.
 

Let op

In dit recept is rauw eiwit gebruikt en daarom is het niet geschikt voor jonge kinderen, zwangere vrouwen of kwetsbare ouderen. Je kunt het rauwe eiwit vervangen door gepasteuriseerd eiwit. Dit is verkrijgbaar bij grotere supermarkten.
 

Kruisbessengelei met pepermunt

Meer met peperpmunt

Kruisbessengelei met pepermunt

Ondanks zijn stekelige voorkomen kun je de kruisbes op veel lekkere manieren bereiden. Probeer eens deze verrassende combinatie met pepermunt. Dit recept is genoeg voor ongeveer drie jampotten.

NAAR RECEPT


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.