Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas ie een heerlijke lekkernij voor sinterklaasavond, helemaal als hij zelfgebakken is! In dit artikel vind je het recept.

Dit heb je nodig:

Voor de amandelspijs

  • 200 g blanke amandelen
  • rasp van ¼ citroen
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt

Voor het speculaas

  • 160 g lichtbruine basterdsuiker
  • 140 g boter, zacht
  • 20 ml water
  • 3 g zout
  • 275 g bloem
  • 20 g speculaaskruiden
  • 5 g bakpoeder
  • 400 g amandelspijs
  • 50 g boter, gesmolten en iets afgekoeld
  • 1 ei, losgeklopt
  • 20 blanke amandelen

En verder

  • vierkante bakvorm (22 x 22 cm)

Amandelspijs

Begin minimaal vier dagen van tevoren met het maken van de vulling.

Zo ga je te werk:

  • Doe de amandelen, de citroenrasp en de suiker in een keukenmachine met sikkelmes en hak tot een grof mengsel.
  • Giet het ei er langzaam bij terwijl de machine blijft draaien.
  • Maal tot een kneedbare amandelspijs, waarbij nog kleine stukjes amandel te zien zijn.
  • Verpak de spijs in huishoudfolie en laat hem vier tot zeven dagen in de koelkast rusten.

Tip: U kunt de spijs ook in de vriezer bewaren

Speculaas

Zo ga je te werk:

  • Meng de suiker met de boter, het water en het zout tot een homogeen mengsel.
  • Zeef de bloem, de speculaaskruiden en het bakpoeder boven dezelfde kom en werk dit door de boter.
  • Maak er een mooie deegbal van. Verpak deze in huishoudfolie en laat het deeg 24 tot 48 uur rusten in de koelkast. Zo trekken de smaken goed in.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit (bijvoorbeeld tussen twee vellen bakpapier) tot een dikte van 3 millimeter.
  • Vet uw bakvorm in met boter, dit kan een vierkante vorm met losse bodem zijn of een springvorm (diameter 24 centimeter).
  • Bekleed de bodem en de randen van de vorm met het deeg; houd genoeg over om de taart mee te bedekken.
  • Haal de amandelspijs uit de koelkast.
  • Kneed er eventueel een scheut water of een half, losgeklopt ei door; het moet een beetje slap zijn.
  • Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over de bodem.
  • Verdeel met een kwastje de gesmolten boter over de spijs.
  • Rol de rest van het deeg uit en bedek daar de taart mee.
  • Bestrijk met het losgeklopte ei en versier met de amandelen.
  • Bestrijk nog een keer met ei en bak de gevulde speculaas in een voorverwarmde oven op 180 graden in een half uur mooi gaar.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.