Geleworteltaart van Jac

Geleworteltaart van Jac

Jac Nijskens verbouwt ruim 650 verschillende groentes in de Historische Groentehof bij het Limburgse dorpje Rijkel. Enkele daarvan zijn typisch voor de streek, of zelfs toe te schrijven aan een bepaald dorp. Hij stelt de gele wortel aan je voor.
Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit heb je nodig

  • 430 g gele wortel
  • 1 el citroensap
  • 75 g boter op kamertemperatuur
  • 80 g suiker
  • 1 tl kaneel
  • 2 eieren
  • 30 g walnoot, in stukjes
  • 90 g bloem
  • 3 el sinaasappelsap
  • 1 snuf zout
  • 1 tl bakpoeder

Zo ga je te werk

  1. Maak de wortels schoon, rasp ze en voeg er het citroensap aan toe.
  2. Roer de boter zacht en doe de suiker erbij. Klop dit tot een crème.
  3. Doe de kaneel erbij en vervolgens één voor één de eieren.
  4. Roer er dan de wortel en de noten doorheen.
  5. Spatel tot slot de bloem, het sinaasappelsap, het zout en het bakpoeder erdoor. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Als je een ronde bakvorm gebruikt,bedek dan alleen de bodem met papier en beboter de randen.
  6. Bak de taart in een op 170 graden voorverwarmde oven in 55 tot 60 minuten gaar. Laat de taart afkoelen en snijd hem in stukken.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.