Friese dúmkes

Friese dúmkes

 

Dúmkes danken hun typische smaak aan de anijs en de stukjes hazelnoot die erin zitten. Dúmkes is Fries voor duimpje, maar waarom het koekje zo heet is niet helemaal duidelijk. Volgens de een omdat het koekje de vorm van een duim heeft, volgens de ander omdat de bakker voor het bakken even met zijn duim in de koekjes duwt.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 200 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 125g lichte basterdsuiker
  • 1½ tl anijspoeder
  • 1½ tl anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl kaneel
  • 100 g grof gehakte hazelnoten
  • 300 g bloem van de molen
  • 1½ tl bakpoeder
  • snuf zout
  • scheutje melk
  • kristalsuiker, om mee te bestrooien

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Klop de boter met de suiker, de specerijen en zout tot een geheel.
  2. Voeg de hazelnoten toe en roer door.
  3. Meng de bloem met het bakpoeder en zout en kneed het door de boter, samen met een scheutje melk.
  4. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.
  5. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik.
  6. Snijd repen van 2 centimeter breed en snijd die vervolgens in stukjes van 5 centimeter lang (zoals een duimpje).
  7. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met kristalsuiker.
  8. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven vijftien tot twintig minuten op 175 graden.
  9. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

 


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.