Home > Lekker eten > Bakken > Feestelijke duindoorntaart
Feestelijke duindoorntaart
Deze taart smaakt anders dan je zou verwachten. De duindoornbessen zijn fris en bitter, maar door de zoete slagroom is de taart toch in balans.
Bereidingstijd: 1 uur
Dit heb je nodig
- 6 eieren
- 1 mespunt zout
- 150 g suiker
- 5 g citroenschil, geraspt
- 150 g bloem
- 15 g maïzena
- 500 ml geklopte slagroom (eventueel met Klopfix)
- wat pure hagelslag
- pot duindoorngelei (zie Landleven nr 7 2013)
- 3 el gekookte duindoornbessen
Zo ga je te werk
- Klop de eieren met behulp van een mixer erg luchtig, samen met het zout, de suiker en de citroenschil.
- Zeef de bloem en de maïzena boven een kom en spatel dit voorzichtig door het eimengsel.
- Giet het beslag in een ingevette taartvorm (Ø 25 cm).
- Bak de taart ongeveer 25 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
- De taart is gaar als een satéprikker of breinaald er schoon uitkomt.
- Laat de taartbasis afkoelen. Snijd de bovenkant van de taart recht (als dat nodig is) en snijd de taart horizontaal in drieën.
- Smeer op de onderste schijf een laagje duindoorngelei.
- Leg de tweede schijf erop en bedek deze royaal met een laag geklopte slagroom.
- Leg nu de laatste schijf van de taart erop.
- Bestrijk de bovenkant en de zijkanten van de taart met een dun laagje slagroom. Verdeel over de bovenkant nog voorzichtig een laagje duindoorngelei en leg in het midden wat gekookte duindoornbessen ter garnering.
- Maak de taart af door de zijkanten te bedekken met hagelslag en versier de bovenkant met toefjes slagroom.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.