Engelse paasbroodjes
Deze Engelse paasbroodjes worden traditioneel in Engeland gegeten op Goede Vrijdag en staan bekend onder de naam ‘hot cross buns’. Natuurlijk kun je ze ook op iedere andere dag eten. Al moet je dan de naam ‘paasbroodjes’ misschien even achterwege laten. Veel bakplezier! Â
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 2,5 uur
Dit heb je nodig:
Voor het brood
- 600 g bloem
- 1 tl gemalen kaneel
- 60 g boter, in blokjes
- 1 zakje gedroogde gist
- 50 g suiker
- 250 ml melk, op kamertemperatuur
- 1 ei, losgeklopt
- 125 ml water, lauwwarm
- 110 g rozijnen
- 1 el abrikozenjam, warm gemaakt
- snufje zout
Voor de strepen
- 75 g bloem
- 1 el suiker
- 80 ml water
Zo ga je te werk:
- Zeef de bloem met het kaneelpoeder boven een kom.
- Voeg de boter toe en wrijf het mengsel tussen je vingers tot het op broodkruimels lijkt.
- Meng in een andere kom de gist met de suiker, de melk, het water en de rozijnen.
- Klop dit door.
- Voeg deze vloeibare ingrediënten toe aan de bloem en roer goed door tot je geen klontjes meer ziet.
- Laat dit mengsel afgedekt op een warme plek een uur rijzen (of langer; het moet ongeveer in volume verdubbeld zijn).
- Kiep het deeg op een met bloem bestrooid werkblad.
- Kneed het vijf minuten goed door tot het lekker soepel en elastisch voelt.
- Verdeel het deeg in 16 porties en vorm er balletjes van.
- Leg de balletjes in een ingevette ovenschaal en dek ze losjes af met huishoudfolie.
- Laat het deeg voor een tweede keer rijzen; ongeveer twintig minuten.
- Meng ondertussen de bloem, de suiker en het water voor de strepen tot een dikke pasta.
- Doe de pasta in een spuitzak met een kleine ronde spuitmond (of als je een plastic spuitzak gebruikt, knip er dan een klein hoekje af).
- Spuit de strepen op de gerezen broodjes (zie foto).
- Bak de broodjes in een voorverwarmde oven op 200 graden.
- Verlaag na tien minuten de temperatuur naar 180 graden en bak nog eens een kwartier.
- Haal de broodjes uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
- Kwast ze in met de warme abrikozenjam.
- Lekker met een lik zoute roomboter.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.