Engelse mince pies

Engelse mince pies

Dit traditioneel Engelse gevulde koekje wordt alleen gegeten met Kerst. De vulling bestaat uit een rijk mengsel van gedroogde vruchten en noten. Het resultaat is een lekker kruidig, bijzonder mini-gebakje. Zeker eens het proberen waard!
Bereidingstijd: 1 uur 20 min.

Dit heb je nodig:

Voor 24 stuks

  • 225 g koude boter, in blokjes
  • 350 g bloem
  • 100 g  suiker
  • Snufje zout
  • Scheut ijskoud water
  • 280 g mincemeat (zie bereiding hieronder)
  • 1 ei, losgeklopt
  • Poedersuiker ter garnering
  • Muffinblik met 12 holletjes

Bereidingswijze:

  1. Meng in een kom de boter, de bloem, de suiker en het zout. Wrijf dit tussen je vingers tot het op broodkruimels begint te lijken.
  2. Voeg dan zo weinig mogelijk water toe, tot het deeg net samenkomt. Het deeg moet lekker kruimelig worden: probeer daarvoor het deeg zo kort mogelijk te kneden.
  3. Vorm er een bal van. Je kunt het deeg direct verwerken of eerst (ingepakt in huishoudfolie) laten rusten in de koelkast.
  4. Het recept is voor 24 taartjes: als je één muffinblakblik hebt, bak je twee keer 12 stuks.
  5. Vet het muffinblik goed in met een kwastje en zachte boter.
  6. Pak een stukje deeg ter grootte van een flinke walnoot. Rol het tussen je handpalmen tot een mooi balletje.
  7. Druk het balletje in een holletje van het bakblik totdat er een deegbakje ontstaat. Het bakje moet niet het hele holletje vullen: tot de helft van de hoogte is goed. Ga door tot alle holletjes vol zijn.
  8. Vul elk deegbakje met een flinke theelepel mincemeat. Druk de vulling netjes aan.
  9. Rol nu kleinere balletjes deeg en leg deze op de vulling. Het dekseltje mag de vulling helemaal bedekken, maar dat hoeft niet. Het is juist leuk om nog wat van de vulling te zien.
  10. Bestrijk de mince pies met het losgeklopt ei.
  11. Bak de taartjes twintig minuten in een op 200 graden voorverwamde oven, of tot ze mooi goudbruin zijn.
  12. Laat de taartjes vijf tot tien minuten afkoelen in het bakblik en wip ze er dan uit met een lepeltje.
  13. Laat ze verder afkoelen op een rek.
  14. De mince pies worden traditioneel lauwwarm geserveerd. Warm ze voor het serveren even kort op in de magnetron of de oven.
  15. Zeef er op het laatste moment wat poedersuiker over ter garnering.

Mince meat maken

Als je de naam hoort, denk je misschien dat er gehakt of vlees bij komt kijken, maar dat is niet het geval. Mince meat is een rijk mengsel van gedroogde vruchten, noten en alcohol. In Engeland kun je het kant-en-klaar in de supermarkt kopen, hier in Nederland in sommige delicatessenwinkels. Je kun het ook zelf maken en het blijft lang goed. Dit recept levert een behoorlijke hoeveelheid op; halveer het gerust. Een pot mince meat is ook een leuk kerstkadootje!
Bereidingstijd: 50 min.

Dit heb je nodig:

 Voor 4 flinke potten mince meat

  • 175 g krenten
  • 175 g rozijnen (bruin)
  • 175 g sultana rozijnen (lichtgeel)
  • 175 g gedroogde cranberry’s
  • 175 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
  • 100 g sukade
  • 1 kleine appel, bijv. goudrenet
  • 125 g boter, in blokjes
  • 50 g blanke amandelen, in kleine stukjes gesneden
  • 225 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • Rasp en sap van 1 citroen
  • 200 ml brandy, rum of sherry

Bereidingswijze:

  1. Weeg alle ingrediënten  af en meng ze, op de alcohol na, in een grote pan.
  2. Verwarm de ingrediënten langzaam zodat de boter gaat smelten.
  3. Laat het geheel zo’n tien minuten langzaam pruttelen terwijl je af en toe roert.
  4. Laat het mengsel volledig afkoelen en roer er dan de alcohol door.
  5. Schep de mince meat in schone, glazen potten en sluit af met de deksels.
  6. De mince meat blijft zeker zes maanden goed als je de potten op een droge, koele plek bewaart. Na een week of drie is de mince meat goed op smaak en kun je het verwerken in mine pies of ander gebak.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.