Dadel-cranberrytaart
Dit recept werd ingezonden door een lezer van Landleven; de heer Wijnand Kraan uit Amersfoort (83 jaar) beveelt deze taart van harte aan! Het is zijn eigen variant op een Bosnische dadeltaart van Rudolph van Veen.
Taart uit de koelkast
Als je jarig bent in de zomer, ken je het ‘probleem’. Je wilt wel graag zelf een lekkere taart maken, maar op een warme dag zet je liever de oven niet aan. Dit recept is de oplossing: hij is te maken met koelkast, maar zonder oven.
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 250 g dadels (zonder pit)
- 250 g cranberry’s
- 200 g mariabiscuitjes
- 250 g boter
- 100 g bruine basterdsuiker
- 1 ei, losgeklopt
- 2 el ahornsiroop
- 100 g kokosrasp
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Vet een rechthoekige taartvorm met losse bodem (35 x 11 centimeter) in met wat boter en leg bakpapier op de bodem.
- Snijd de dadels in kleine stukjes en meng met de cranberry’s.
- Hak de koekjes in kleine stukjes.
- Smelt de boter op een laag vuur.
- Voeg de suiker toe en roer tot de suiker is opgelost.
- Voeg het losgeklopte ei al roerend toe.
- Voeg ook de ahornsiroop, de dadelstukjes en de cranberry’s toe en roer door.
- Laat even warmen op het lage vuur.
- Voeg als laatste de koekstukjes en 50 gram kokosrasp toe en meng dit alles goed door elkaar.
- Haal de pan van het vuur en schep de inhoud in de taartvorm.
- Leg er een stuk huishoudfolie op en druk het mengsel goed aan.
- Verwijder de folie en zet de vorm minimaal twee uur in de koelkast op om te stijven.
- Bestrooi voor het serveren met de overgebleven kokosrasp.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.