Choco-karamelappels

Choco-karamelappels

Verander een doodgewoon, simpel appeltje in een bijzonder smakelijke traktatie, die er ook nog eens mooi uitziet. Echt iets voor zoetekauwen!
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig voor choco-karamelappels:

  • 7 frisse, knapperige appels
  • 7 takjes of ijsstokjes
  • 350 g harde karamelsnoepjes (bijvoorbeeld Werther’s Original)
  • 50 ml water
  • 1 vel bakpapier
  • wat verschillende versiering zoals pure en witte chocolade, gehakte noten en grove rietsuiker

Zo ga je te werk:

  1. Was de appels en wrijf ze droog.
  2. Steek in elke appel een takje of stokje.
  3. Doe de karamelsnoepjes in een diepe, hittebestendige kom en voeg het water toe.
  4. Laat de snoepjes smelten in de magnetron; dit duurt in totaal zo’n drie tot vier minuten. Roer elke 45 seconden de karamelmassa even goed door.
  5. Doop de appels één voor één in de hete karamel (raak de karamel niet aan met je vingers!).
  6. Schraap met een mes de overtollige karamel aan de onderkant van de appel af (ze zal nog wat zakken) en zet de appel vervolgens op een bakplaat of groot bord bedekt met bakpapier.
  7. Laat de karamellaag iets afkoelen en versier de appels vervolgens naar keuze.
  8. Rol ze bijvoorbeeld door een (diep)bord gevuld met fijngehakte, gemengde noten en druk de noten iets aan.
  9. Of maak mooie figuren op de appels met gesmolten witte en pure chocolade.
  10. Voor een extra mooi effect bestrooi je de nog niet uitgeharde chocolade met een beetje grove rietsuiker.

Je kunt de appels direct eten of maximaal een dag bewaren. De versiering zal dan wel iets zakken, maar dat maakt voor de smaak niet uit. De karamellaag kan nogal plakkerig zijn. Snijd de appels daarom met behulp van een appelpartjessnijder (of gewoon een scherp mesje) in parten. Dat maakt het eten van de appels wat makkelijker en staat ook nog eens erg mooi.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.