Cheesecakes in een glaasje
Maak cheesecake (ook bekend als ‘monchou-taart’) eens niet in een gewone springvorm, maar in allemaal kleine glaasjes. Een leuke manier om kleine porties te serveren!
Bereidingstijd: 1,5 uur
Dit heb je nodig:
- 100 g boter
- 200 g digestive biscuits of bastognekoek, fijngestampt
- 400 g roomkaas
- 100 g suiker
- 1 kleine citroen, geraspt en uitgeperst
- 1 vanillestokje
- 200 ml slagroom
- 1 potje frambozenjam
Zo ga je te werk:
De hoeveelheden zijn wat lastig aan te geven, omdat de inhoud van de gebruikte glaasjes kan variëren. Houd dit aan als basisrecept, misschien zul je wat overhouden.
Voor de bodem
- Smelt de boter in een pan.
- Roer er de koekkruimels door.
- Laat het mengsel wat afkoelen en maak in elk glaasje een bodem van koekkruimels.
- Druk de koekjes aan met de bolle kant van een lepel.
- Kijk naar de zijkant van het glaasje: zorg dat de bodem in verhouding niet te dik of te dun wordt.
- Laat de bodems een half uur afkoelen in de koelkast.
Voor de vulling
- Roer de roomkaas los met de suiker, het sap en de rasp van de citroen en de zaadjes van de vanillepeul.
- Klop in een andere kom de slagroom stijf.
- Spatel de slagroom voorzichtig door de roomkaas.
- Verdeel het mengsel over de glaasjes, tot een stukje onder de rand.
- Strijk het mooi glad.
- Zet de glaasjes minimaal een uur in de koelkast om op te stijven.
Voor de topping
- Maak de cheesecakes af door vlak voor het serveren elk glaasje te bedekken met een laagje losgeroerde frambozenjam.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.