Cheesecake met kersensaus

Cheesecake met kersensaus

Soms is het tijd voor een lekker stuk taart. Vandaag is het zo’n dag. Geniet van deze heerlijke cheesecake met kersensaus. Onthoud bij het boodschappen doen dat kersenbomen zich niet laten dwingen of haasten. Daarom vormen hun dieprode vruchtjes een van de weinige nog echt seizoensgebonden fruitsoorten. Als kersen nog niet in de schappen liggen, kun je natuurlijk ook een pot met kersen halen.
Bereidingstijd: 3 uur

Dit heb je nodig

  • 135 g digestive koekjes
  • 60 g havermoutvlokken
  • 100 g roomboter
  • 250 ml slagroom
  • 3 pakjes (Philadelphia) roomkaas (samen 555 g)
  • 150 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 citroen, rasp en sap
  • 1 pot kersen (zie tip)
  • 10 g aardappelmeel
  • 50 g pure chocolade

Zo ga je te werk

  1. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen van de taartvorm in met wat koele boter.
  2. Maak nu eerst de bodem van de taart.
  3. Doe de koekjes in een stevig, hersluitbaar plastic zakje.
  4. Sluit het zakje en sla de koekjes tot kruimels met een deegroller.
  5. Rooster de havermoutvlokken in een koekenpan boven een laag vuurtje tot ze een beetje kleuren.
  6. Voeg de boter in blokjes toe en blijf roeren tot de boter gesmolten is.
  7. Voeg dan de koekkruimels toe en meng het geheel goed. Haal de pan van het vuur en doe dit koekjesmengsel in de taartvorm.
  8. Druk deze koekjeslaag goed aan met de achterkant van een lepel.
  9. Zet de taartbodem in de koelkast en laat hem daar in ieder geval één uur hard worden.
  10. Klop de slagroom lobbig in een kom.
  11. Doe de roomkaas in een andere kom en voeg daar de suiker, de zaadjes van het vanillestokje, de citroenrasp en het citroensap aan toe.
  12. Meng dit goed tot het geheel mooi zacht en romig is.
  13. Voeg dan de helft van de slagroom toe, spatel deze voorzichtig door de roomkaas, en voeg vervolgens de rest toe.
  14. Blijf mengen tot het een homogeen geheel is.
  15. Giet dit roommengsel over de koele taartbodem en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  16. Zet de taart weer in de koelkast, minimaal een uur.
  17. Serveer de taart met de kersensaus.
  18. Laat hiervoor een pot kersen uitlekken en vang het vocht op (ongeveer 3,5 deciliter).
  19. Meng een paar eetlepels van het sap in een kommetje met het aardappelmeel.
  20. Breng de rest van het sap aan de kook en voeg, wanneer het kookt, het aardappelmeelpapje toe.
  21. Laat de saus nog een minuutje koken tot ze bindt.
  22. Voeg de kersen toe en naar smaak eventueel wat suiker.
  23. Giet vlak voor het serveren deze saus (koud of lauwwarm) over de taart en garneer met geraspte pure chocolade.

Tip: Voor de kersensaus kun je prima een grote pot kersen uit de winkel gebruiken. Het uitlekgewicht is zo’n 350 gram en hiermee maak je meer dan voldoende kersensaus. Je kunt ook zelf kersen wecken en die gebruiken voor de saus. Weckglazen van een halve liter zijn dan het beste.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.