Camemberttaart

Camemberttaart

Wie aan camembert denkt, denkt waarschijnlijk aan Frankrijk. Maar biologisch melkveebedrijf Valk-van Dam uit Broekland maakt ook een fantastische camembert van de rauwe melk van eigen koeien. En dat is te proeven!

Dit heb je nodig:

      Voor het deeg

  • 100 g volkorenmeel
  • 50 g boerenboter, koud
  • 50 ml water
  • snufje zout

 
       Voor de vulling

  • 50 g bacon
  • 50 g ui
  • 20 g boerenboter
  • 200 g camembert
  • 100 g bloem van de molen
  • 150 ml volle melk
  • 50 ml room
  • 3 eidooiers
  • 1 tl gehakte peterselie
  • zout en peper
  • 1 eiwit

Zo ga je te werk:

  1. Wrijf het meel en de boter tussen uw vingers tot het mengsel op kruimels lijkt. Voeg het water en het zout toe en meng vlot tot een deeg. Laat het deeg een uur rusten, rol het dun uit en bekleed er een ingevette bakvorm mee. Prik met een vorm her en der gaatjes in de deegbodem.
  2. Snijd de bacon en de ui fijn. Bak aan in de boter en verdeel over de deegbodem.
  3. Snijd 150 gram van de camembert in kleine blokjes. Meng de camembertblokjes in een grote kom met de bloem, de melk, de room, de eidooiers en de peterselie en breng op smaak met zout en peper.
  4. Klop in een andere kom het eiwit stijf en spatel dit rustig door het beslag. Giet de vulling in de bakvorm (maak de taart niet té dik) en bak het geheel op 175 graden in veertig minuten gaar.
  5. Snijd de overige camembert in repen en verdeel deze over de taart. Zet weer terug in de oven en laat nog vijf minuten bakken.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.