Bak zelf focaccia met kruiden en tomaatjes

Bak zelf focaccia met kruiden en tomaatjes

Bak zelf deze focaccia met verse Italiaanse kruiden, zeezout en tomaatjes. Dit recept van Hester van der Werff is makkelijk en snel te maken.

Dit heb je nodig voor focaccia

  • 500 g witte bloem
  • 350 ml lauwwarm water
  • 7 g droge gist
  • 40 g olijfolie, plus wat extra
  • 10 g zout
  • 1 el gedroogde rozemarijn
  • verse Italiaanse kruiden zoals salieblaadjes, tijm, rozemarijnnaaldjes
  • kleine tomaatjes of plakjes tomaat (of probeer eens dungesneden jonge courgette)
  • grof zeezout en peper

Zo ga je te werk voor focaccia

  1. Bekleed een bakblik of een grote ovenschaal met bakpapier.
  2. Doe de bloem in een mengkom. Voeg het water, de gist, de olijfolie, het zout en de gedroogde rozemarijn toe.
  3. Meng met de keukenmachine of met de hand in vijf minuten tot een glad deeg. Het blijft kleverig.
  4. Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme plek minimaal een uur rijzen tot het verdubbeld is in volume.
  5. Smeer je handen in met olijfolie (zodat het deeg niet aan uw handen plakt) en schraap, de kom ondersteboven houdend, met je handen het deeg uit de kom, zodat het ineens op het bakblik valt.
  6. Giet een flinke scheut olijfolie op het deeg en duw het deeg met uw vingers uiteen tot een ovale platte plak.
  7. Leg de verse kruiden en de kerstomaatjes of plakjes courgette erbovenop en strooi er wat grof zeezout en peper over.
  8. Laat weer een uur rijzen op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden.
  9. Bak de focaccia twintig minuten in het midden van de oven. Dan moet het brood licht goudbruin zijn, zeker niet te donker.
  10. Wil je zeker weten of het brood gaar is, steek er dan een thermometer in. Bij 95 graden is het gaar.

Heb je focaccia over?

Heb je de volgende dag focaccia over, wat onwaarschijnlijk is, snij het brood dan in dobbelsteentjes en bak even krokant in een koekenpan in wat olijfolie met knoflook. Deze croutons strooi je over een simpele salade met honing-mosterddressing. Heerlijk!