Bagels
Bagels werden bekend in Amerika, waar geïmmigreerde Joden het recept mee naartoe namen. Bagels lijken qua uiterlijk wat op donuts, maar ze worden heel anders gemaakt.
Bereidingstijd: 2 uur
Dit heb je nodig
- 500 g bloem
- 1,5 tl zout
- 1 el honing
- 1 el olijfolie
- 7 g gedroogde gist
- 250 ml lauwwarm water
- 1 ei
- 1 ei, losgeklopt om te bestrijken
- en sesamzaad ter garnering
Zo ga je te werk
- Doe alle ingrediënten behalve het losgeklopte ei en het sesamzaad in een grote kom en meng tot een stevig deeg.
- Kneed het deeg in 10 minuten tot het mooi soepel is (of gebruik een mixer met een deeghaak en kneed het dan 5 minuten).
- Verdeel het deeg in twaalf gelijke porties en rol daar balletjes van.
- Verdeel de balletjes over een met bloem bestoven houten plank.
- Bedek ze met huishoudfolie (licht ingevet met wat olijfolie) en laat het deeg 30 minuten rijzen. Maak dan in elk balletje in het midden een gat met behulp van de steel van een houten pollepel. Rek met de hand de gaatjes wat groter.
- Bedek de bagels weer met folie en laat ze nog eens een half uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Breng een grote pan met water aan de kook en laat de bagels anderhalve minuut per kant pocheren.
- Zorg dat er niet te veel bagels in één keer in de pan zitten, ze zwellen nogal op door het koken.
- Haal de bagels met een schuimspaan uit het water en laat ze op een ovenrekje even drogen.
- Bestrijk ze eventueel met wat losgeklopt ei en strooi er sesam- of maanzaadjes over.
- Leg de bagels op een met bakpapier beklede bakplaat, met genoeg ruimte ertussen en bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de bagels als ze mooi goudbruin zijn uit de oven en laat ze afkoelen.
Beleg de bagels met boter, roomkaas en zelfgemaakte jam. Ook lekker in een hartige versie met roomkaas, gerookte zalm en fijngehakte verse dille.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.