Appels onder een dekentje

Appels onder een dekentje

Nostalgie ten top! De appeltjes worden gevuld met rozijnen, basterdsuiker en speculaaskruiden, en overgoten met een zelfgemaakte vanillevla.
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig

  • ½ vanillestokje
  • 4 dl volle melk
  • 60 g kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 1½ el maizena
  • 4 appels, bijvoorbeeld Jonagold (niet te groot)
  • 50 g rozijnen, even geweekt in warm water of rum
  • 30 g bruine basterdsuiker
  • ¾ tl speculaaskruiden
  • 10 g boter

Zo ga je te werk

  1. Maak eerst de vanillevla: snijd het vanillestokje horizontaal open en schraap de zaden er met een mesje uit.
  2. Breng de melk met het vanillestokje, de vanillezaadjes en de helft van de kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
  3. Laat het geheel een kwartiertje trekken op een laag vuur met een sudderplaatje.

Voor de gevulde appels

  1. Schil de appels en boor het klokhuis eruit met een appelboor.
  2. Zet ze in een lage, liefst niet te grote ovenschaal, waar ze nét in passen.
  3. Meng de geweekte rozijnen met de basterdsuiker en de speculaaskruiden en vul daarmee de holtes in de appels.
  4. Verdeel de boter in vier stukjes en dek elke holte af met een klontje boter; druk het klontje boter een beetje in de holte.
  5. Zet de schaal met appels dertig minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Maak de vanillevla af

  1. Klop de eidooiers los in een kom met de rest van de kristalsuiker en de maizena.
  2. Neem het vanillestokje uit de pan en voeg langzaam, al kloppend, de warme vanillemelk aan het dooiermengsel toe.
  3. Doe de vanillesaus terug in de pan en laat de saus al roerend binden.
  4. Neem de ovenschaal uit de oven en giet de warme vanillevla over en rondom de appels.

Tip: Vul de appeltjes ook eens met iets anders, bijvoorbeeld met nootjes, abrikozen, cranberry’s of karamelblokjes.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.