Home > Lekker eten > Bakken > Appelkaneelrolletjes
Appelkaneelrolletjes
Deze heerlijke appelkaneelrolletjes zijn leuk om mee te nemen naar bijvoorbeeld een picknick in het bos op een herfstige dag.
Dit heb je nodig:
- 1 zakje (7 g) gedroogde gist
- 2 el suiker
- 60 ml water, lauwwarm
- 75 ml melk
- 30 g boter
- snuf zout
- 1 ei, losgeklopt
- 2 tl vanille-essence
- 250 g bloem, geschikt voor brood
Voor de vulling
- 4 el stroop
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl speculaaskruiden
- 100 g walnoten, grof gehakt
- 1 appel, grof geraspt
- 75 g rozijnen
- 50 g boter, zacht
Zo ga je te werk:
- Meng de gist met 1 eetlepel suiker en het lauwe water in een kommetje. Roer goed door en laat tien minuten staan.
- Meng de melk, de boter, de overgebleven eetlepel suiker en een flinke snuf zout in een pannetje en verwarm tot de boter is gesmolten. Laat weer afkoelen tot het lauw is.
- Meng het gistmengsel hierdoor en vervolgens het ei en de vanille-essence. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel en elastisch deeg. Het mag niet te nat of te droog zijn, voeg eventueel wat bloem of water toe.
- Maak een mooie bal van het deeg en laat het in een ingevette kom onder een theedoek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Vet ondertussen een springvorm (doorsnee 24 centimeter) in met wat boter en bedek de bodem met bakpapier. Besprenkel de bodem met 2 eetlepels stroop. Roer de basterdsuiker, de speculaaskruiden, de walnoten, de appelrasp, de rozijnen en de overgebleven stroop door elkaar en strooi een derde deel hiervan op de bodem.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 20 bij 40 centimeter. Bestrijk het deeg met de zachte boter en verdeel er de rest van de vulling over.
- Rol het deeg op tot een rol en snijd die in stukken van 2 tot 3 centimeter breed.
- Zet deze op hun kant in de springvorm en vul de vorm zo volledig.
- Laat het deeg, bedekt met een theedoek, nog eens een uur rijzen. Bak de kaneelrolletjes in een voorverwarmde oven op 175 graden in 35 tot 40 minuten tot ze gaar en mooi gekleurd zijn. Laat afkoelen voor u de springvorm verwijdert.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.