Appelboterkoek

Appelboterkoek

Wil je eens wat anders dan de gewone appeltaart? Probeer dan eens deze heerlijke appelboterkoek.

Dit heb je nodig:

  • 250 g boter, zacht
  • 325 g fijne kristalsuiker
  • 250 g bloem
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 2 appels (goudrenet)
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 4 bolletjes stemgember
  • 1 el siroop uit het potje stemgember
  • 1 flinke el abrikozenjam

 
 

Zo ga je te werk:

  1. Vet een vierkante bakvorm (22 x 22 centimeter) in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Klop de zachte boter met 250 gram suiker tot het bleek en romig wordt.
  2. Voeg de bloem, het ei en het zout toe en meng tot een soepel deeg. Duw het deeg in de vorm tot een egale laag.
  3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes.
  4. Meng de stukjes appel in een kom met de resterende 75 gram suiker en de kaneel. Verdeel de appelstukjes over het deeg.
  5. Snijd de gemberbolletjes in stukjes en verdeel deze samen met de siroop ook over het deeg.
  6. Bak de boterkoek in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer veertig minuten mooi goudbruin.
  7. Bestrijk na het bakken met wat abrikozenjam voor een glanzende laag. Laat afkoelen in het bakblik en snijd voor het serveren in stukjes of ruiten.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.