Appel-kruimelkoek
Rond deze tijd van het jaar kan je appeloogst er wat rimpelig uit gaan zien. De smaak is nog prima, maar voor een handappel zien ze er niet zo aantrekkelijk meer uit. De oplossing? In een taart, een koek of de appelmoes ermee!
Bereidingstijd: 1 uur
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 200 g boterÂ
- 250 g lichtbruine basterdsuikerÂ
- 125 g havermout
- 250 g bloemÂ
- 1 tl bakpoeder
- snuf zoutÂ
- 2 fl inke appelsÂ
- 1 tl kaneel
- 50 g amandelschaafsel
Dit is typisch zo’n koek die bij iedereen in de smaak valt. Heerlijk bij de koffie of de thee en extra lekker met een toef slagroom of een bol boerenvanille-ijs.
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Leg op de bodem van een rechthoekige bakvorm (18 x 26 centimeter) een vel bakpapier.Â
- Smelt de boter in een pan. Haal de pan van het vuur en roer de suiker en de havermout er door.Â
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout.Â
- Voeg dit ook toe en roer door. Bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van dit mengsel; druk het stevig aan zodat er een mooie bodem ontstaat.
- Rasp de appels met een grove rasp. Knijp de appelrasp tussen je handen, zodat het meeste vocht eruit loopt.
- Meng de appelrasp met de kaneel enverdeel dit over de koekbodem. Meng het amandelschaafsel door de rest van het deeg.
- Verdeel dit als grove kruimels over de koek.Â
- Zet de bakvorm in de oven en bak de koek in veertig minuten mooi goudbruin.Â
- Laat afkoelen voordat je het koek in stukken snijdt.
Â
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.