Anijskrollen uit Brabant

Anijskrollen uit Brabant

Lydia Koopman uit het Brabantse Boekel bakte speciaal voor Landleven anijskrollen, een echte sinterklaastraditie uit haar jeugd. Beleg de krollen (dialect voor ‘krullen’) met zelfgebakken speculaasjes voor een extra feestelijke smaak.
Bereidingstijd: 2 uur 45 min.

broodjes op aanrecht

Grootse Sinterklaastraditie in klein deel van Brabant

“Anijskrollen belegd met speculaas is echt een sinterklaastraditie bij ons, in een klein gedeelte van Brabant”, vertelt Lydia. “Alleen rond Veghel zijn deze broodjes in de vorm van een knoop bekend. Wij kochten de broodjes altijd, maar vorig jaar na een bezoek aan een open dag bij Bakker Bekkers in Veghel ben ik ze zelf gaan proberen te maken. Zó leuk om het deeg te knopen!”

Dit heb je nodig:

  • 300 g bloem
  • 200 g volkorenmeel
  • 1 el anijszaadjes
  • 1 tl gemalen anijs
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 40 g suiker
  • snufje zout
  • 1 zakje gist
  • 50 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 300 g lauwe melk

Zo ga je te werk:

  • Zeef de bloem, het meel, de specerijen, de suiker en het zout boven een ruime kom.
  • Roer door met een garde.
  • Meng het gist, de boter, het ei en de melk in een andere kom en klop dit even los.
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet hier de natte ingrediënten in.
  • Kneed in 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Vorm van het deeg een bol en laat het een uur afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
  • Kneed het deeg nogmaals en vorm er dan ‘knopen’ van, ter grootte van een broodje.
  • Leg de knopen op een bakplaat onder een theedoek, en laat ze daar nog een uur rijzen.
  • Bak de broodjes in een op 210 graden voorverwarmde oven in 12 minuten gaar.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.